AcasăNewsInformații bombă despre clanuri românești și traficul de droguri! Aliate cu Sinaloa,...

Informații bombă despre clanuri românești și traficul de droguri! Aliate cu Sinaloa, cartelul lui El Chapo

Informații bombă despre clanuri românești și traficul de droguri! Aliate cu Sinaloa, cartelul lui El Chapo (sursa foto: Poliția italiană)

Pe lângă subiectele ce țin de pandemia COVID, cu tot ce implică ea, de măsurile actualizate constant de autorități, în contextul în care a apărut, de exemplu, noua tulpină a coronavirusului în Marea Britanie, descoperită între timp și în România, de restricții de călătorie și câte și mai câte, o investigație scoate la lumină aspecte ce țin de tenebrosul subiect al traficului de droguri.

Și de faptul că – din câte dezvăluie publicația Daily Star, cel puțin – Cartelul Sinaloa ar fi stabilit legături cu mafia italiană, cu tot cu clanuri românești, transportând foarte mari cantități de droguri către baze de pe ”Bătrânul Continent”.

O anchetă recentă a poliției italiene a scos la iveală faptul că Sinaloa –  al cărui celebru lider în Mexic a fost Joaquin Archivaldo Guzman Loera, alias El Chapo, cunoscut pentru evadările sale din închisoare –  aducea în Europa, la fiecare zbor, între 500 și 800 kg de cocaină.

Mai mult, conform publicației amintite, membrii cartelului au stabilit legături cu temuta grupare de crimă organizată de tip mafiot ‘Ndrangheta, din Italia, pentru a se asigura că își facilitează transportul de droguri pe continent.

De altfel, din câte a dezvăluit Robert Almonte, un fost șerif american, care a lucrat un sfert de veac în cadrul Departamentul de Poliție din El Paso, carterul Sinaloa operează diferit, la nivel de stratagie, în Europa, comparativ cu Mexic. ”În Mexic, fiecare cartel concurează cu restul și nu se dau în lături când vine vorba să încerce să-și elimine rivalii folosind violența”, a precizat acesta, citat de Daily Star.

Diferență de strategie

Diferența la nivel de Europa este notabilă. ”Strategia Cartelului Sinaloa este stabilească relații cu grupurile infracționale organizate existente în Europa și să lucreze cu ele decât împotriva lor. Acest lucru permite Cartelului Sinaloa să profite de rețelele deja existente de trafic de droguri, și de rute, precum și să aibă acces la oficiali corupți deja stabiliți”,

Mai mult, cartelul în cauză ar fi stabilit legături și cu clanuri românești, susține publicația în cauză, fără să dea și alte detalii, însă.  Se mai dezvăluie totuși că, pe lângă Mexic, drogurile sunt exportate din Columbia, Panama, dar și Bolivia și Peru.

Nu e de trecut cu vederea și un alt amănunt – și anume acela că primele legături stabilite de la nivelul Sinaloa cu bande din Europa datează de ani buni, încă din 2009. Un amănunt care poate nu miră pe mulți este acela că restricțiile de pe timpul pandemiei nu au însemnat că acest cartel nu a mai fost activ.

În septembrie, DIICOT-ul anunța ”cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria DIICOT și a Poliției Române”

În acest context, vă amintim că pe 1 septembrie anul trecut, DIICOT anunța că in cursul lunii august 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime au efectuat investigații într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc și de mare risc.

”În urma investigațiilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conțineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia, Siria, care a tranzitat Turcia și care avea ca destinație finală Portul Constanța.

La data de 30.08.2020, nava a ancorat în Portul Constanța, iar containerele au fost descărcate.

În urma percheziționării containerelor, în baza ordonanței emise de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, într-unul dintre acestea au fost descoperite cantitățile de aproximativ 1,5 tone de hașiș și 751 de kg. de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).
Drogurile identificate erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Comprimatele de tip captagon, cunoscut și sub denumirea de „drogul jihadului”, au, în mod uzual, un conținut ridicat de amfetamină.

Valoarea de piață a drogurilor capturate este de aproximativ 80.000.000 de euro.
În prezent, procurorii DIICOT – Structura Centrală efectuează cercetări cu privire la mai multe persoane, cetățeni români și străini, pentru a se stabili implicarea acestora în organizarea transportului de droguri.

Activitățile au fost efectuate în cooperare cu United States Drug Enforcement Administration(DEA).

În cadrul operațiunii s-a beneficiat și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea”, precizau reprezentanții DIICOT, într-un comunicat.

author avatar
Andrei Coman
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger