AcasăNewsInfodemia, COVID-ul rusesc

Infodemia, COVID-ul rusesc

Rusia desfăşoară „o semnificativă campanie de dezinformare” împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere. 

Un raport intern al Uniunii Europene, elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă (STRATCOM), arată că este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19: “Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”. Dar în timp ce Occidentul învinuiește Rusia pentru răspândirea dezinformării cu privire la pandemia coronavirusului, un expert a subliniat că de fapt obiectivul campaniei este populaţia rusă. Punctele de dezinformare pro-Kremlin nu încearcă să vândă o idee, ci mai degrabă să deruteze audienţa pentru a diminua încrederea în eforturile sistemului de sănătate, a autorităților, instituțiilor naționale și internaționale. Raportul UE survine după ce  şi Statele Unite au denunţat dezinformarea Rusiei legată de coronavirus, “o campanie  ce aminteşte de tentativele KGB din timpul războiului rece de a acredita ideea că HIV este o invenţie a cercetătorilor americani.”

“Scopul Rusiei este de a semăna discordie şi de a slăbi din interior instituţiile din SUA şi alianţele lor. Răspândind dezinformare despre coronavirus, aceşti actori ruşi rău intenţionaţi pun în pericol securitatea publică în detrimentul răspunsului global la epidemie.  Nu sunt roboţi, sunt persoane în carne şi oase în spatele unei tastaturi. E vorba de mii de conturi care lucrează concertat în fiecare zi şi folosesc exprimări, un ton şi un ritm identice. Toate pot fi asociate foarte uşor cu RT, Sputnik şi alte media legate de statul rus, spunea Philip Reeker, subsecretar de stat pentru Europa şi Eurasia. Rusia a respins afirmaţiile americanilor: „Este un fals intenționat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zakharova. “Este posibil ca obiectul dezinformării coronavirusului propagat de Rusia să fie direcționat către SUA și Europa. Găsirea unei mâini occidentale în spatele tuturor nenorocirilor și eșecurilor Rusiei este o temă comună folosită de guvernul rus pentru a sustrage responsabilitatea, precum și pentru a spori sentimentele naționaliste. Dar această campanie este destinată în mare parte publicului intern cu scopul de a amplifica retorica antioccidentală și a muta responsabilitatea către Occident, în cazul în care autoritățile ar trebui să se dovedească incapabile să oprească răspândirea epidemiei în Rusia”, comentează Natalia Krapiva, expert în securitate digitală în cadrul grupului internaţional Acces Now.

author avatar
Bogdan Borcea
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger