AcasăNewsNoi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni! Prețurilor o...

Noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni! Prețurilor o iau razna!

inflatieInflația o ia razna! Noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni

Ne aşteaptă noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți cel puţin până la vară. Economiştii Băncii Naţionale estimează că preţurile vor creşte treptat.

Astfel în iunie am putea avea o inflaţie de 8,6%, peste cea de 8,2% din decembrie anul trecut. Abia spre finele anului acesta media scumpirilor la produse şi servicii ar ajunge la sub 6%.

Scumpirea energiei va avea ramificații foarte costisitoare. Energia duce la îngrășăminte mai scumpe, iar acestea din urmă se reflectă în creșterea prețului la alimente.

Conform analizei realizate de Bloomberg pe marginea subiectului, criza actuală este o premieră pentru cultivatorii de porumb și grâu. Aceștia nu s-au mai confruntat cu o criză a îngrășămintelor alimentată concomitent de scumpirea energiilor, restricții la export și sancțiuni comerciale.

Criza îngrășămintelor scumpește alimentele de bază

Analiștii VTB Capital estimează că Europa se va confrunta cu un deficit de aproximativ 9% din necesarul său anual de îngrășăminte pe bază de azot în primul semestru.

În final, posibilitățile sunt două și ambele se reflectă în scumpiri ale alimentelor. Fie vor folosi fermierii îngrășăminte mai scumpe și vor transpune prețul suplimentar în costul alimentelor, fie vor folosi îngrășăminte mai puține, va scădea randamentul, producția, iar prețul alimentelor va crește din cauza indisponibilității.

În ţările mai sărace, printre care şi România, există riscul ca recoltele să fie compromise. Asta pentru că unii agricultori nu şi-au permis să îşi cumpere îngrăşăminte.

author avatar
Andreea Vlad
611 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta era clar cu luni in urma pentru oricine are mai mult de un neuron. Toata criza asta a preturilor la energie electrica si la gaze naturale este creata arificial. Se poate da inapoi, dar nu se doreste. A fost covidul, urmeaza penuria si poate si razboiul. Care e scopul?

  2. Asta se doreste,falimentarea definitiva a agriculturii romanesti.Arabii,turcii si altii abia asteapta sa ia in stapanire pamanturile ramase la romani.Vorba unuia,ce sa mai aparam de Rusia,poate aerul dar nici asta nu o sa mai fie al nostru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger