AcasăNewsInflatia anuala a urcat de la 8,34% in aprilie la 8,41% in...

Inflatia anuala a urcat de la 8,34% in aprilie la 8,41% in mai, din cauza scumpirii preturilor la fructe si legume.

Potrivit datelor furnizate ieri de Institutului National de Statistica, fructele proaspete au inregistrat cea mai mare crestere de preturi in luna mai, comparativ cu aprilie, de 6,71 la suta. Astfel, indicele preturilor de consum s-a majorat cu 0,21 la suta in acest interval, rata anuala a inflatiei ajungand la 8,41%.

Si cartofii au continuat sa se scumpeasca in mai, cu 3,59%. In acelasi timp, preturile la miere de albine si zahar au crescut cu 1,41% si respectiv cu 1,24%. In primele cinci luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu 35%, iar la zahar cu 19%.

Astfel, marfurile alimentare erau in luna mai cu 5,3% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut. O ieftinire importanta se observa la oua, al caror pret a scazut in mai fata aprilie cu 6,41%.  Din categoria marfurilor nealimentare cea mai mare crestere a inregistrat-o energia termica (0,85%), in timp ce in domeniul serviciilor, apa, canalul si salubritatea scumpirea a fost de 1,23% fata de luna aprilie. Astfel, din datele INS reiese ca, in comparatie cu decembrie 2010, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 2,66%.

 

 

author avatar
Adelina Ionicel
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger