AcasăNewsInfiorator: Vezi cum ancheteaza politia ucraineana! (GALERIE FOTO)

Infiorator: Vezi cum ancheteaza politia ucraineana! (GALERIE FOTO)

Mai mult de cinci ani i-au trebuit fotoreporterului Donald Weber sa-si faca intrarea in interiorul unei camere de ancheta a politiei ucrainene. In 2006 a fost distribuit impreuna cu cativa ofiteri in Cernobal, unde, intamplator au dat peste niste hoti de fiare vechi. Weber a asistat la arestarea lor, apoi a urmarit cum politistii i-au facut cu brutalitate sa marturiseasca.

Inca de la prima sa vizita in Rusia, cu zece ani inainte, Weber a fost fascinat de felul in care indivizii reactioneaza in fata autoritatii absolute. Vazand anchetarea hotilor de fiare vechi, i-a venit ideea: sa surprinda instantanee de la anchetele care au loc in fosta republica sovietica, scrie Newsweek. Organizatiile pentru drepturile omului spun ca in zdrobitoarea lor majoritate anchetele politiei se bazeaza pe marturisiri ale suspectilor. Ponderea culegerii de date, indicii si probe materiale in cadrul anchetei este infima.

Weber avea o surse de incredere in interiorul departamentului de politie al unui oras ucrainean si a inceput sa ceara cu insistenta sa asiste la interogatorii. La inceput, ofiterul nici nu a vrut sa auda. Dar dupa ani de linguseli, lui Weber i s-a permis accesul la inceputul lui 2011.

Luni intregi, Donald Weber s-a infiintat in fiecare dimineata la sediul politiei, unde a stat pe o banca de lemn intr-un hol mohorat, asteptand sa-i intrebe pe suspecti daca ii permit sa asiste la ancheta lor. Cand acestia erau de acord, statea si urmarea de pe un scaun intr-o camaruta in care o plasa de protectie stricata acoperea un bec chior, proiectand pe pereti umbre ca de paianjen.

Toto felul de oameni erau adusi acolo: prostituate, traficanti de droguri, violatori si hoti – unii, veteranii, calmi, cu sange rece, altii, topiti de frica. Weber ridica aparatul foto cand simtea ca momentul pentru care era acolo se apropia. Cand suspectii intelegeau ca nu au incotro si isi vor recunoaste vinovatia. Indiferent daca erau sau nu vinovati in realitate. Cu totii, fara exceptie, au facut-o.

Unii, insa, trageau de timp. Un barbat s-a incapatanat sa nu-si recunoasca vinovatia si, desconsiderandu-l pe anchetator, a inceput sa-i vorbeasca in Fenya, un argou al hotilor ucraineni. „Ofiterul si-a pierdut cumpatul”, spune Weber, care a surprins un instantaneu cu anchetatorul care ii pune pistolul la cap suspectului.

Momentul a durat doar cateva secunde. Dar cand arma a revenit in teaca ofiterului, toate datele interogatoriului se schimbasera. Suspectul a inceput sa vorbeasca cu respect si, dupa putin timp, a marturisit.

[nggallery id=41]

 

author avatar
Adrian Patrusca
729 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger