AcasăNewsInfiintarea ministerului ''Patriei'' si comemorarea “Anschluss”-ului intuneca viitorul nemtilor

Infiintarea ministerului ”Patriei” si comemorarea “Anschluss”-ului intuneca viitorul nemtilor

Crearea unui Minister al ”Patriei”, ”Heimat” in germana, un concept situat intre patrie si pamant, care a fost deturnat in perioada nazismului, suscita polemica in Germania.

Este o noutate a guvernului de coalitie format de social-democrati si conservatori: un mega Minister de Interne si al ”Patriei”. La conducerea sa se va afla Horst Seehofer, presedintele Uniunii Crestin-Sociale (CSU), filiala bavareza (extrem de conservatoare) a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

De sorginte nazista

Initiativa crearii acestui minister apartine CSU, amenintat in fiefurile sale de cresterea influentei Alternativei pentru Germania (AfD), de extrema dreapta. Ingrijorarea persista si in cadrul comunitatii turce, cea mai mare comunitate de imigranti din Germania. ”Ne temem ca aceasta incurajeaza divizarea si excluderea si nu coeziunea si simtul apartenentei”, apreciaza presedintele Comunitatii turce Gökay Sofuoglu, reamintind ca respectivul cuvant a jucat un rol important in doctrina nazista rasiala privind cultul radacinilor, pamantului si sangelui. ‘‘Heimat” este un concept deopotriva emotional si identitar: dificil de tradus, el are mai multe intelesuri cum ar fi patria, tara de origine, pamantul sau, mai general, locul unde te simti ca acasa. Familie, ”radacini crestine” si patria ca ”stabilitate culturala” sunt cuvintele-cheie ale acestei miscari.

Austria comemoreaza anexarea nazista

Austria a inceput ieri comemorarea a 80 de ani de la anexarea tarii de catre Germania nazista, in 12 martie 1938, cand Adolf Hitler a ordonat unor 200.000 de soldati, trupe SS si politisti, sa invadeze tara unde s-a nascut, proclamand anexarea (Anschluss) teritoriului la cel de-al Treilea Reich. O ”zi a amintirii”, organizata de autoritatile austriece in jurul acelor evenimente care au bulversat Austria si au constituit un preludiu pentru cel de-al doilea Razboi Mondial. Prilej pentru presedintele austriac Alexander Van der Bellen sa le aminteasca generatiilor tinere sa ”nu se lase antrenate de ideile extremiste” si sa ”trateze cu atentie minoritatile”.

Lupta cu umbrele

Van der Bellen a fost ales in fruntea tarii in 2016, la finalul unui duel strans cu un candidat al partidului de extrema dreapta FPO care numara de altfel fosti nazisti printre fondatori. Comemorarea a 80 de ani de la ”Anschluss” a fost inca un prilej de dezbateri in legatura cu responsabilitatea Austriei si austriecilor in si inaintea evenimentelor din 1938, dezbateri ocolite multa vreme datorita statutului de victima a nazistilor pe care aliatii l-au recunoscut oficial Austriei.

author avatar
Catalin Dumitrescu
329 afisari

3 COMENTARII

  1. Austria victima?A fost principalul motor al Germaniei in razboi forta armata ciocolata bunkere ultramoderne activ bancar forta indistriala. președinte comun. Mureau femeile dupa ssisti unde e victima? Victime? Vreti victime va dau eu victime , Polonia, Rusia, Bielarus.

  2. Erau asa de încredere cu nemtii ca isi ascundeau toate secretele in munti dela banii la bani falsi de la aur la aur confiscatc de la acte false la inestimabile piese de arta de la coliba de odihna aclui Hitler la tablouri sterpelite din Franta si Italia la planul secre5 a bombi atomice… S-au imbogatiamericanii cand au intrat iAustria spte disperarea bolsevicilor ce nu gaseau decat conserve ceasuri cizme si paltoane…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger