AcasăNewsInfern in Grecia

Infern in Grecia

In apropiere de Atena s-a declansat Apocalipsa

Bilantul violentelor incendii din jurul Atenei a crescut ieri la cel putin 60 de morti, a anuntat municipalitatea din Rafina, statiune litorala devastata de flacarile incendiilor de vegetatie. Autoritatile se asteapta insa ca numarul victimelor sa creasca, pe masura ce echipele de salvare verifica zonele sinistrului.

In apropiere de Atena s a declansat Apocalipsa

Myron Tsagarakis, consilier municipal din Rafina a afirmat ieri ca bilantul victimelor risca sa fie mult mai mare, dupa descoperitea persoanelor care au ramas prizoniere in case ce nu au fost inca cercetate. In statiunea Mati, la aproximativ 40 de km de Atena, 26 de persoane carbonizate au fost descoperite grupate, in apropierea unei plaje, ”intr-o ultima tentativa de a se proteja”, potrivit salvatorului Vassilis Andriopoulos. Locuitorii din Mati continuau ieri sa semneleze persoane disparute. ”Grecia este in doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras anunsand trei zile de doliu national. Locuitorii au descris un val de foc care s-a abatut, luni dupa amiaza, pe coasta estica a Atenei, prinzand in capcana oamenii, in case, in masini sau in apropierea plajelor unde incercasera sa ajunga.

Vant de 100km/h

In Mati, violenta vanturilor, cu varfuri de peste 100 km/h, „a provocat o propagare fulgeratoare a focului catre zona urbana”, a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor Stavroula Maliri.”Mati nu mai exista”, a declarat primarul din Rafina, Evanghelor Bournous, precizand ca focul al distrus mii de cladiri si sute de masini.

Sute de masini au fost carbonizate

Datele guvernului aratau 172 de raniti,in care 16 copii iar 11 adulti se afla in stare grava. 715 persoane au fost evacuate pe mare pana la Rafina. Cel putin cinci au pierit in mare. Identificarea victimelor se anunta de durata in aceasta zona frecventata si de turisti straini. Incendiul din zona a reinceput sa evolueze, dupa o acalmie dimineata. Un front ramine activ la Kineta, la 50 kn vest de Atena, unde un prim incendiu a izbucnit luni dimineata.

15 focare simultane

Turisti si localnici au cautat salvare pe malul marii

Grecia a activat mecanismul european de protectie civila iar Spania, Franta, Bulgaria, Turcia, Italia, Macedonia, Portugalia, Croatia si Israelul au inceput deja sa trimita ajutoare si specialisti. ”Comisia Europeana nu va precupeti nici un efort pentru ajutorarea Greciei”, a declarat Jean-Claude Juncker. Parchetul Curtii Supreme din Grecia a deschis o ancheta privind cauzele sinistrului. Primul incendiu s-a declansat intr-o padure cu pini din zona localitatii Kineta (intre Atena si Corint). Un al doilea incendiu major a izbucnit ieri dupa amiaza, la nord-est de capitala, afectand in special statiunile Rafina si Mati. Inainte ca o polemica sa izbucneasca cu privire la raspunsul autoritatilor, guvernul la subliniat ca este vorba de un fenomen ”extrem” si ”asimetric”, potrivit premierului Tsipras. Purtatorul de cuvant al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos a declarat ca au fost ”15 focare de unde focul a plecat simultan, pe trei fronturi diferite” in Attica. SUA au furnizat elenilor o drona pentru a survola Attica si a ”observa si detecta orice activitate suspecta”, a adaugat el. Incendiile s-au declansat in conditiile unui val de caldura de 40 de grade care s-a abatut asupra Greciei, temperaturi care au mai scazut insa ieri.

MAE: Pana acum, nu sunt solicitari de asistenta

Aceste incendii sunt cele mai grave care afecteaza Grecia in ultimii 10 ani. Deocamdata, autoritatile nu au anuntat daca printre victime se numara si cetateni romani,  MAE informand ca nu au fost primite pana acum solicitari de asistenta consulara. MAE informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Grecia ca, in ultimele zile, capitala Atena se confrunta cu incendii de vegetatie, declansate si in contextul unui val de caldura, care s-a abatut asupra tarii, cu temperaturi de pana la 40 de grade Celsius, iar Serviciul de Meteorologie grec a anuntat o inrautatire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018. Sunt prognozate ploi si furtuni puternice la nivel local, insotite de caderi de grindina, vant puternic si scaderea semnificativa a temperaturii. Vor fi afectate urmatoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade si insulele din nordul si estul M. Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrala (in principal Halkidiki).

Foc si in nordul Europei

In timp ce incendiile ravasesc Grecia, in nordul continentului, in tarile nordice si baltice, din Oslo la Riga, incendii de proportii s-au declansat dupa mai multe saptamani de canicula si seceta prelungita. Fenomene care au provocat incendii forestiere, de pasuni, turbarii, care au afectat panzele freatice si chiar au coborat nivelul lacurilor mari. Incendii persistente de padure au afectat Finlanda, mai ales la frontiera cu Rusia. In Norvegia, temperaturile au urcat la 30 de grade. In Suedia, unde nu au mai fost inregistrate precipitatii de aproape trei luni si unde luna aceasta au fost inregistrate cele mai ridicate temperaturi de mai bine de 250 de ani, cel putin 25.000 de hectare de padure s-au transformat in scrum, o suprafata dubla ca cea a Parisului. Opt tari UE au raspuns la apelul de ajutor lansat de Stockholm cu elicoptere, avioane si vehicule. Incendii au afectast si Letonia. Multiplicarea acestora si localizarea lor , din extremul nord in sud-est, pledeaza pentru adoptarea planului RescUE, propunere prezentata anul trecut de Comisia Europeana pentru dotarea UE cu proprii resurse operationale, dar blocata ulterior de statele membre.

80 de morti si 35.000 de spitalizati in Japonia

Valul de caldura si umiditate care s-a abatut asupra arhipelagului nipon a ucis cel putin 80 de persoane iar alte 35.000 au fost internate in spitale, in trei saptamani, potrivit datelor oficiale publicate ieri. Cu temperaturi cuprinse intre 35 si 40 de grade la umbra si o umiditate de 80% mai multe orase japoneze au reprezentat un pericol pentru locuitori. ”Estimam acest val de caldura ca pe o catastrofa naturala”, a declarat un responsabil al Agentiei nationale de meteorilogie, Motoaki Takekawa. Multe din persoanele decedate erau in varsta dar printre victime sunt si copii, intre care un baiat de 10 ani care a murit din cauza caldurii, dupa ce a stat in soare iar sala sa de cursuri nu avea aer conditionat. Reprezentantii guvernului au declarat ca executivul va subventiona instalarea de aer conditionat in licee, scoli si alte unitati de invatamant, dar de vara viitoare. Temperaturi de 41,1 grade au fost atinse luni in orasul Kumagaya (prefectura Saitama) la nord de Tokyo. 40,3 grade s-au inregistrat in Ome (prefectura Tokyo) iar, potrivit meteorologilor, temperaturi de peste 35 de grade ar putea dura pana la inceputul lunii august.

author avatar
Tudor Borcea
467 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger