Cauta

Industria de armament recâștigă piețele lui Ceaușescu

România trece la exportul de armament spre țările africane

Romtehnica, societatea care se ocupă de comercializarea armamentului produs în România, a anunțat că a încheiat deja un contract cu Nigeria, urmând să reia și vânzările spre piețele tradiționale de pe vremea lui Ceaușescu. Este vorba despre țări din Asia, cum ar fi Liban și Kuweit, dar și din Africa, printre statele vizate de pe acest continent numărându-se Egiptul și Marocul. 

Compania Națională Romtehnica, societate comercială al cărei unic acționar este Ministerul Apărării, se luptă să recâștige piețele tradiționale de export pentru armamentul produs în România, pe care țara le-a avut înainte de 1989. Până acum s-a reușit semnarea unui contract cu Nigeria, cu livrări de armament și produse militare în acest an, fapt care va duce la creșterea veniturilor societății. ”Se încearcă stabilirea de contracte în scop comercial în țări din Asia (Liban, India, Iordania, Pakistan, Sri Lanka, Oman, Kuweit) și din Africa (Maroc, Algeria, Egipt, Etiopia, Senegal). În paralel, C.N. „Romtehnica“ – S.A. este interesată și de lărgirea portofoliului de furnizori interni de produse militare și cu dublă utilizare, în prezent fiind în curs de semnare contracte de colaborare/reprezentare/comision, în speță reluarea cu precădere a colaborării cu SC „Aerostar“ – SA Bacău, Societatea „Avioane Craiova“ – SA, SC „Aerofina“ – SA, Societatea Romaero – SA, SC „IAR Ghimbav“ -SA, MB Telekom etc. Sunt însă întâmpinate o serie de dificultăți în ceea ce își propune Compania să dezvolte pentru creșterea cifrei de afaceri, având în vedere că segmentul de industrie pe care aceasta acționează este unul sensibil la modificările de politică internațională şi greu de previzionat”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii care aprobă bugetul de venituri și cheltuieli al Romtehnica. Printre produsele vândute de companie se numără armament de infanterie, muniţie, sisteme de apărare antiaeriană, aruncătoare, artilerie de câmp, vehicule blindate de luptă, precum și tehnică de aviație.

Importurile nu scad

Reprezentanții sindicaliștilor din industria de apărare s-au plâns în nenumărate rânduri că Ministerul Apărării Naționale preferă să importe armament și produse militare, în loc să le cumpere din fabricile românești, accentuând și mai mult prăbușirea acestui sector. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 20202 al Romtehnica, cheltuielile financiare aferente acestui an au fost estimate în principal luând în calcul operațiunea de reevaluare a conturilor de creanțe şi de datorii în valută, dat fiind specificul activității companiei de comerț exterior. Totodată, s-au prevăzut cheltuieli cu dobânzile, avându-se în vedere valoarea contractelor de derulat în anul 2020 pentru Ministerul Apărării Naționale, valoarea acreditivelor deschise la bănci pentru contractele de achiziție de tehnică militară. Potrivit legislației în vigoare, C.N. „Romtehnica“ – S.A. are obligația de a plăti dobânda de cont curent către Ministerul Apărării Naționale pentru perioada cât sumele aparținând ministerului destinate derulării contractelor de achiziție de la extern se află în conturile Companiei. Cheltuielile cu dobânzile se achită către Ministerul Apărării Naționale după încasarea acestora de la bănci. În acest sens, şi valoarea dobânzilor pe care le va încasa Compania, a fost dimensionată corespunzător volumului activității preconizat a se derula în anul 2020, apreciindu-se că aceste categorii de cheltuieli și venituri se vor situa la un nivel similar cu cele din anul 2019.

Ultimele stiri

  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Exit mobile version