AcasăNewsIndustria de armament recâștigă piețele lui Ceaușescu

Industria de armament recâștigă piețele lui Ceaușescu

România trece la exportul de armament spre țările africane

Romtehnica, societatea care se ocupă de comercializarea armamentului produs în România, a anunțat că a încheiat deja un contract cu Nigeria, urmând să reia și vânzările spre piețele tradiționale de pe vremea lui Ceaușescu. Este vorba despre țări din Asia, cum ar fi Liban și Kuweit, dar și din Africa, printre statele vizate de pe acest continent numărându-se Egiptul și Marocul. 

Compania Națională Romtehnica, societate comercială al cărei unic acționar este Ministerul Apărării, se luptă să recâștige piețele tradiționale de export pentru armamentul produs în România, pe care țara le-a avut înainte de 1989. Până acum s-a reușit semnarea unui contract cu Nigeria, cu livrări de armament și produse militare în acest an, fapt care va duce la creșterea veniturilor societății. ”Se încearcă stabilirea de contracte în scop comercial în țări din Asia (Liban, India, Iordania, Pakistan, Sri Lanka, Oman, Kuweit) și din Africa (Maroc, Algeria, Egipt, Etiopia, Senegal). În paralel, C.N. „Romtehnica“ – S.A. este interesată și de lărgirea portofoliului de furnizori interni de produse militare și cu dublă utilizare, în prezent fiind în curs de semnare contracte de colaborare/reprezentare/comision, în speță reluarea cu precădere a colaborării cu SC „Aerostar“ – SA Bacău, Societatea „Avioane Craiova“ – SA, SC „Aerofina“ – SA, Societatea Romaero – SA, SC „IAR Ghimbav“ -SA, MB Telekom etc. Sunt însă întâmpinate o serie de dificultăți în ceea ce își propune Compania să dezvolte pentru creșterea cifrei de afaceri, având în vedere că segmentul de industrie pe care aceasta acționează este unul sensibil la modificările de politică internațională şi greu de previzionat”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii care aprobă bugetul de venituri și cheltuieli al Romtehnica. Printre produsele vândute de companie se numără armament de infanterie, muniţie, sisteme de apărare antiaeriană, aruncătoare, artilerie de câmp, vehicule blindate de luptă, precum și tehnică de aviație.

Importurile nu scad

Reprezentanții sindicaliștilor din industria de apărare s-au plâns în nenumărate rânduri că Ministerul Apărării Naționale preferă să importe armament și produse militare, în loc să le cumpere din fabricile românești, accentuând și mai mult prăbușirea acestui sector. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 20202 al Romtehnica, cheltuielile financiare aferente acestui an au fost estimate în principal luând în calcul operațiunea de reevaluare a conturilor de creanțe şi de datorii în valută, dat fiind specificul activității companiei de comerț exterior. Totodată, s-au prevăzut cheltuieli cu dobânzile, avându-se în vedere valoarea contractelor de derulat în anul 2020 pentru Ministerul Apărării Naționale, valoarea acreditivelor deschise la bănci pentru contractele de achiziție de tehnică militară. Potrivit legislației în vigoare, C.N. „Romtehnica“ – S.A. are obligația de a plăti dobânda de cont curent către Ministerul Apărării Naționale pentru perioada cât sumele aparținând ministerului destinate derulării contractelor de achiziție de la extern se află în conturile Companiei. Cheltuielile cu dobânzile se achită către Ministerul Apărării Naționale după încasarea acestora de la bănci. În acest sens, şi valoarea dobânzilor pe care le va încasa Compania, a fost dimensionată corespunzător volumului activității preconizat a se derula în anul 2020, apreciindu-se că aceste categorii de cheltuieli și venituri se vor situa la un nivel similar cu cele din anul 2019.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.155 afisari

8 COMENTARII

  1. SLAVA DOMNULUI !
    Nu se pierd specialistii in productie ,cati or mai fi.
    Sper ca MAPN sa dea importanta cuvenita si uzinei de la Moreni.

  2. Titlul corect este că industria de armament recîștigă piețele Romaniei de dinainte de 1989! Ca nu erau piețele lu Ceașescu ci ale României! Claudia Marcu să îți trag în cur cu arcu!

  3. Marcule ,vezi ce tanc ai atasat la articol ,asa ceva nu cumpara nici un trib !!,astea-s modele ale tancurilor rusesti T43 copiate de romani si vandute prin Egypt !,
    le-am vazut arse pe linga Port Said prin desert ,au fost distruse de Israel in razboiul fulger de 7 zile .

    • andresene,conteaza că le-am vîndut și am împușcat francu! Că se lasă ăia impușcați cu tancu prin deșert e treaba lor.Astea sint numa pt. paradă militară că au consumu mic de motorină..Vezi F35 cite probleme are și au fost ținute secret pînă azi..etc

    • Habar nu ai. Tancul este TR-85 M1 (seria zero a fost in 1999). Ce s-a vandut in EGIPT a fost in 1986, un batalion de TR-85, care nu au participat la niciun conflict pe la PORT SAID.Nu mai vehicula date complet false. Fotografia este din 2009 la poligonul Uzinei Mecanice Bucuresti de la Mihai Bravu. Se observa si camera termala de ochire. Esti un neghiob !!!

  4. NIgeria nu este o tara care sa vrea sa modernizeze echipammente sau sa achizitioneze. Coruptia este de 10 ori mai mare ca in romania iar spagile sunt asa cum erau la PDL, adica peste 50% din contract (daca se va face dar nu cred). In Nigeria este dictatura militara iar la putere s-a instalat un trib care are cutuma de a folosi banii numai pentru tribul respectiv. De aceea sunt conflicte multe. Chiar si p[e vremea lui Ceausescu o delegatie romana a fost ambuscata pe o sosea , jefuita si lasata in izmene. Personal NU CRED CA SE VA FACE VREO AFACERE CU TEHNICA MILITARA CU NIGERIA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger