AcasăNewsIndemnizații uriașe pentru profesorii care se pensionează

Indemnizații uriașe pentru profesorii care se pensionează

Cei mai mulți profesori fără studii de specialitate sunt în mediul rural

Cadrele didactice care ies la pensie vor primi o indemnizație de peste 30.000 de lei, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentarii PSD. Totodată, profesorii vor putea beneficia anual de două salarii minime brute pentru perfecționarea profesională.

Cei mai mulți profesori fără studii de specialitate sunt în mediul rural

Profesorii cu o vechime în învățământ de 30 de ani vor beneficia, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizație în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, se arată într-un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Sumele necesare vor fi alocate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Totodată, cadrele didactice din învățământul de stat vor primi în fiecare an două salarii minime brute pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, precum și pentru achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ. Stimulente vor fi acordate și profesorilor care se titularizează în mediul rural, aceștia beneficiind de o indemnizație de instalare de peste 15.000 de lei, condiția fiind ca aceștia să predea la acea catedră cel puțin 5 ani școlari efectivi. În cazul în care cadrele didactice titularizate în mediul rural se vor muta cu locul de muncă în mediul urban, vor intra în concediu fără plată sau vor demisiona înainte de împlinirea celor 5 ani, acestea vor fi obligate să restituie indemnizația proporțional cu numărul de ani școlari în care nu și-au desfășurat activitatea la unitatea de învățământ inițială. Proiectul de lege mai prevede faptul că de formarea profesională continuă vor benefcia nu numai profesorii, ci și personalul didactic auxiliar și cel nedidactic, costurile pentru cursurile acestora fiind acoperite integral de la bugetul de stat. În plus, conform proiectului de act normativ, personalul din învățământul preuniversitar, dar și din cel universitar au dreptul la asistență medicală gratuită pentru examinările medicale periodice, la vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum și la măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

Efort bugetar de 1,3 miliarde de lei

Pentru formarea profesională a tuturor categoriilor de salariați din învățământul preuniversitar și superior de stat suma necesară este de 100 milioane de lei. ”Având în vedere că aproximativ 700 de cadre didactice se titularizează anual în mediul rural, suma necesară ar fi de aproximativ 11 milioane de lei. Ținând cont că anual aproximativ 6.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și 300 din învățământul superior se pensionează, suma alocată pentru acordarea indemnizației de pensionare va fi, în total, de circa 189 milioane de lei”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ. Cea mai mare sumă, de un miliard de lei, va fi necesară pentru acordarea celor două salarii minime brute pentru dezvoltare profesională, având în vedere că sunt înregistrate 215.000 de cadre didactice în învățământul preuniversitar și 23.000 în învățământul superior.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.282 afisari

2 COMENTARII

  1. ASTA SE CHEAMA DISCRIMINARE de ce doar la cei din invatamant si nu si la MILITIENI JANDARMI POMPIERI SECURISTI MILITARI SI INSPECIAL PARLAMENTARI PREMIER SI PRESEDINTE PENTRU REZULTATE DEOSEBITE IN MUNCA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger