AcasăNewsIncredibil! Medicii, obligați prin lege să stea fără echipament de protecție

Incredibil! Medicii, obligați prin lege să stea fără echipament de protecție

Contactul scurt, fără echipament de protecție, cu un bolnav de Covid-19 este considerat fără risc

Cadrele medicale au fost transformate, oficial, în carne de tun. Guvernul a decis să raționalizeze echipamentele medicale și le-a interzis medicilor să le folosească în contactul cu bolnavii. Mai mult, ordinul publicat în Monitorul Oficial arată că personalul medical care nu a avut halat și mănuși sau a purtat doar o mască simplă la contactul cu un bolnav Covid-19 nu este considerat cu risc de infectare.

Contactul scurt, fără echipament de protecție, cu un bolnav de Covid-19 este considerat fără risc

Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, publicat în 31 martie în Monitorul Oficial, personalul medical a fost obligat să ia măsuri pentru raționalizarea echipamentului de protecție, în contextul deficitului global de astfel de produse. Una dintre măsuri este restricționarea accesului personalului medical în saloanele pacienților cu infecție Covid-19 dacă nu este implicat în îngrijire directă. ”Se va lua în considerare gruparea activităților astfel încât să fie minimizat numărul de persoane introduse (de exemplu, verificați semnele vitale în timpul administrării medicamentelor sau livrați alimentele în timp ce se efectuează și alte îngrijiri) și se vor planifica ce activități vor fi efectuate la marginea patului. Echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (de exemplu, tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (de exemplu, contact, picături sau aerosoli). Utilizarea exagerată a PPE va avea un impact suplimentar asupra dificultăților de aprovizionare. Măștile de protecție înaltă (de exemplu, N95, FFP2 standard sau echivalent) au fost utilizate pentru o perioadă îndelungată în timpul urgențelor anterioare de sănătate publică care au implicat boli respiratorii acute, atunci când echipamentele individuale de protecție (PPE) nu erau disponibile în cantități suficiente. Aceasta se referă la purtarea aceleiași măști de protecție înaltă în timp ce se îngrijesc mai mulți pacienți care au același diagnostic fără a o scoate, iar dovezile indică faptul că măștile de protecție înaltă își mențin protecția atunci când sunt utilizate pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, utilizarea măștilor de protecție înaltă timp de mai mult de 4 ore poate duce la disconfort și trebuie evitată”, se arată în ordin.

Fără măști la triajul pacienților

În salonul de spital, personalul medical care intră în contact direct cu pacienți cu Covid-19 are dreptul să poarte o mască simplă, halat impermeabil de unică folosință sau halat de unică folosință peste care se pune șorț impermeabil de unică folosință, mănuși de unică utilizare și ochelari sau ecran de protecție facială. Cel mai grav este că, potrivit ordinului de ministru, la triajul pacienților fără simptomatologie respiratorie, medicii nu au voie să poarte niciun fel de mască, iar la pacienții cu simptomatologie respiratorie, medicii pot purta o mască simplă, cu menținerea distanței de un metru de bolnav. Masca simplă este permisă personalului de laborator, care manipulează probele respiratorii, precum și medicilor din ambulatoriu, care intră în contact cu pacienții cu probleme respiratorii. Potrivit ghidului pentru evaluarea riscului personalului medical expus la pacienții cu infecție cu Covid-19, publicat în ordinul ministrului Sănătății din 31 martie, răspândirea de la persoană la persoană este similară cu transmiterea altor virusuri respiratorii, în principal prin picăturile produse de persoana infectată răspândite prin tuse sau strănut, iar răspândirea prin atingerea suprafețelor contaminate nu este demonstrată încă. Deși în rândul populației se decide carantinarea și izolarea pentru mai puțin de atât, la cadrele medicale expunerea este definită ca apropierea la o distanță de cel puțin 2 m, pentru o perioadă de minimum 15 minute/contact neprotejat cu secrețiile/excrețiile persoanei infectate. Totodată, medicii care nu au purtat mănuși și halate sau au avut doar o mască simplă în contactul cu un bolnav Covid-19 sunt considerați cu risc scăzut de expunere și nu se iau niciun fel de măsuri de izolare pentru aceștia.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.308 afisari

7 COMENTARII

  1. Deci nu poti trimite in linia intai fara munitie. O iei pe coaja si atunci mananci bataie.
    Au fost putine cazuri in istorie in care soldații au reusit fara munitie victorii importante.
    1Batalia de la Stalingrad.
    Rusii erau indemnati (obligati si impuscati de comisari) sa ocupe pozitii inamice fara arme in fuga sute de soldati odata(sa nu poata fi mitraliati toti odata) folosind apoi armele gasite ale inamicilor sau soldatilor rusi căzuți.
    2. In razboiul din Japonia in Guadalcanal 1942 soldatii japonezi atacau americanii cu katane alaturi de cate 4-5 soldati dezarmati carora se alatura unul cu grenada kamikaze .Ai decapitau cand cineva mitralia se aruncau in aer. Asta a intors de multe ori pozitia avansata americana.
    3. La Oituz Romania, moment definitor pt identitatea noastra 1918, grupuri de soldati romani ramasi fara munitie atacau la baioneta păstrându-și pozitiile intacte.Imperiul era depășit deoarece era in vale, nu putea folosi artilerie, nu puteau ținti de copaci si pădure, nu se puteau ascunde in transee moderne rin cauza radacinilor,nu exista o vizibilitate buna etc.

    *Atentie la comandamentul de urgente ce stupizenii fac!

  2. Pai, „teligentii” de la Ministerul Sanatatii, nu inteleg ca riscul cel mare e la….triaj, desteptii lumii!
    La triaj…nu se cunoaste simptomatologia pt. d-abia atunci ii consulti !
    Nu toti au simptomatologie respiratorie…ei infecteaza cadrele medicale restul pacientilor si…intra in spital!
    La triaj e nevoie de protectie sporita pana ii pui un dg., ” teligentilor”!
    La triaj, INDIFERENT DE SIMPTONATOLOGIE, e nevoie de testare Covid19.
    Altfel infectezi tot spitalul, unde vin si accidentati, cardiaci… oncologie pediatrica, neonatalogie…

  3. „Ministrul Justiţiei a informat despre expedierea unei prime tranşe din materialele necesare protecţiei magistraţilor, grefierilor şi avocaţilor care intră în sălile de şedinţe: măşti, mănuşi, combinezoane, botoşi. În total, au fost expediate 3.000 de combinezoane, 3.000 de măşti de protecţie, 6.600 de perechi de mănuşi şi 6.600 de botoşi”, informează Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat.
    Separat de aceste materiale au fost făcute şi alocări bugetare către curţile de apel pentru achiziţii directe a materialelor de protecţie şi igienă.

    Lor le trbuie judecatori si nu medici

  4. daca e asa pe fata cu trimiterea fara echipamente ,atunci sa mearga politicienii in spitale pe postul lor ca ei au papat banii si nu s au ocupat de stocuri inca din ianuarie !!!!!! jos toti politrucii care omoara cu zile o tara!!!!!

  5. DACA MINISTRU ESTE PUS POLITIC SI ESTE UN IRESPONSABIL ,UN INCONSTIENT ,UN NEICA NIMENI FARA PREGATIRE MEDICALA VEZI PINTEA ,ATUNI POATE SEMNA ORCE PROSTIE ORCE ABERATIE.
    INTODEAUNA VA ACUZA CA CEI IN SPECIALITATE CARE AU SCRIS ORDINUL SUNT VINOVATI ,IAR EL A SEMNAT CA DOBITOCUL !!.ASTA-I HAOS TOTAL ,INCOMPETENTA A ATINS NIVELE CATASTROFALE .
    TE MAI INTREBI DE CE INFECTIILE IFRASPITALICESTI SUNT ATIT DE MARI !!.
    REPET INTREBAREA CINE CONDUCE STRATEGIA DE COMBATERE A COVID 19 ??.
    VOI LIDERII DE SINDICAT ,VOI COLEGIUL MEDICILOR ,VOI PROFESORII DE EPIDEMIOLOGIE CUM VA APARATI SEMENII FATA DE ACESTI IRESPONSABILI ,INCONSTIENTI ??,TACEREA VOASTRA E SUSPECTA ESTE O DOVADA DE LASITATE,DE COMPLICITATE .VA VOR SACRIFICA ORCUM SI PE VOI DACA NU LUATI ATITUDINE ,DACA NU-I TREZITI .
    UNDE-S PREVEDERILE CODULUI MUNCII ??,SE CALCA LEGILE INPICIOARE ,DACA VOI NU VA APARATI CREDETI CA VA VA APARA CAREVA ?.SE REPETA SCENARIUL DIN 89 MORTII SUNT VINOVATI !.

  6. POLITICIENII SUNT OBLIGATI ?
    Militarii trebuie să respecte jurământul , medicii trebuie să își respecte jurământul aproape întreg sistemul trebuie să își respecte jurământul dar politicienii democratici responsabili de țara și poporul românesc OARE AU FOST RESPONSABILI ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger