AcasăNewsIncredibil! Fondurile de investiții străine cumpără regiuni întregi

Incredibil! Fondurile de investiții străine cumpără regiuni întregi

Străinii au cumpărat peste 420.000 de hectare de pământ românesc

Terenurile agricole din zona Banatului nu mai aparțin românilor. În ultimii 20 de ani, acestea au fost cumpărate masiv, cu prețuri infime, de italieni, arabi, germani, francezi și olandezi. Ulterior, tranzacțiile s-au făcut tot între ei, acum predominante fiind fondurile de investiții străine, care dețin în proprietate și cultivă pământul românesc.

Străinii au cumpărat peste 420000 de hectare de pământ românesc

Vestea că un român a reușit anul acesta să cumpere 420 de hectare în Timiș de la un arab a avut un mare impact în Banat, dar și în țară. Entuziasmul a fost pe măsură, însă terenul achiziționat nu reprezenta mai nimic comparativ cu restul suprafețelor din zonă, care aparțin, exclusiv, străinilor. Timișoreanul Mateiu Corvin Petru ne spune că a reușit să cumpere acest teren pentru că l-au ajutat băncile, cu un împrumut pe 15 ani. ”Tranzacția aceasta nu înseamnă nicidecum că se întorc pământurile în proprietatea românilor. Tot fondurile de investiții și cooperativele din afară, din țări ca Germania, Polonia, Danemarca și Olanda, dețin terenurile agricole în Banat. Eu am reușit să cumpăr pentru că terenurile erau lângă mine și am avut drept de preempțiune. Dar, în general, românii nu pot cumpăra pentru că nu sunt sprijiniți de bănci. Arendele au crescut foarte mult, de la 100 de euro pe hectar s-a ajuns la 300 de euro pe hectar, și atunci, fără terenul tău nu mai faci niciun fel de profit. Oricum este greu. Calitatea la grâu anul acesta a fost slabă, pentru că toată zona de Vest a țării a fost calamitată cu fuzarioza, o ciupercă parazit care distruge recoltele. Iar statul nu ne-a ajutat cu nimic, pentru că nu sunt bani pentru noi”, ne-a declarat Mateiu Corvin Petru.

Terenuri vândute la preț de nimic

Filip Petru, primarul orașului Ciacova, din județul Timiș, ne spune că peste 90% din cele 10.000 de hectare ale localității sunt ale străinilor. Terenurile au fost cumpărate pe nimic începând din 1996, când prețurile la cereale au fost extrem de mici, menținându-se la acest nivel, în mod dubios, până când oamenii și-au vândut pământurile. ”Terenurile au fost cumpărate la preț de nimic, în principal, de italieni. Din 1996, când prețul la cereale a fost dezastruos de mic, nimeni nu a mai cultivat pământul pentru că pierderile au fost uriașe și nu au mai avut finanțare.

Italienii ocupă primul loc la numărul de terenuri agricole deținute în România

Și în perioada aceea și-au vândut cam toți terenurile, că nu mai era rentabil din cauza prețurilor foarte mici pe care le mențineau depozitele de cereale. Și atunci prețurile terenurilor ajunseseră la 100 de euro hectarul, în banii de astăzi, iar acum se vând cu 6.000 de euro hectarul. Au mai rămas doar câțiva, cu suprafețe mici, care nu și-au vândut pământul, dar care nu pot face față concurenței, pentru că străinii vin cu utilaje performante, cu material de calitate. Fac erbicidare cu avionul și iau terenul în arendă de la micii proprietari români sau îl cumpără, pentru că vin cu utilaje mari care nu se pot întoarce și atunci unul cu 2-3 hectare îi incomodează. După italieni, au cumpărat terenuri și olandezi, francezi, germani și arabi”, ne spune Filip Petru, primarul orașului Ciacova.

Tranzacții între străini

Tranzacțiile se fac foarte ușor, chiar dacă Legea din 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan a prevăzut anumite condiții pentru vânzarea suprafețelor de peste 30 de hectare. În practică, pentru a obține drept de preempțiune, fac un contract de arendă cu cel care cumpără și, în acest fel, proprietarii străini vând cui vor, adică tot străinilor. Fenomenul se manifestă la nivelul întregii țări, nu numai în Banat. În afara Moldovei, locuitorii de aici având un cult pentru pământ, toate celelalte regiuni au suprafețe uriașe deținute de străini. Un investitor activ pe piaţa terenurilor arabile din România a fost Gaspar Peter, cu domiciliul în Ungaria. Acesta a cumpărat prin firma pe care o deţine, SC Oxytree SRL, 113 hectare de teren în judeţul Mehedinţi, pentru aproximativ 425.000 de euro. O altă tranzacție de de aproximativ 1 milion de euro a fost făcută de o companie a unor fermieri germani, care a cumpărat 100 de hectare de teren arabil, în două loturi a câte 50 de hectare, pentru a-şi întregi ferma din judeţul Botoşani, care se întinde pe aproximativ 800 de hectare. Totodată, în localitatea Seaca, din județul Teleorman, un francez a pus în vânzare 100 de hectare de teren arabil, iar un grec vinde 40 de hectare în comuna Mîrsa, din județul Giurgiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
3.268 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger