Cauta

Incredibil! De ce nu se construiesc drumuri în România

Anul acesta, aproape pe niciun drum din țară programat pentru construcție sau modernizare nu s-a turnat asfalt. Firmele au intrat într-un adevărat blocaj din cauza Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și a Ministerului de Finanțe, care refuză să actualizeze costurile din contracte.

Constructorii spun că dacă vor asfalta la prețurile actuale vor intra în faliment

Lucrările pentru efectuarea drumurilor naționale și județene au stagnat anul acesta. Firmele nu mai pot continua din cauza faptului că prețul la bitumul importat a explodat, iar autoritățile refuză să actualizeze cifrele din contracte.”Avem probleme mari la firmele de drumuri, în legătură cu modificarea valorii contractelor. Pe lângă majorarea salariilor pentru muncitorii din construcții, a mai apărut o dificultate greu de surmontat. În ultimii doi ani s-a dublat prețul la bitum. România este un foarte mare importator de bitum, marea majoritate din Polonia, pentru că la noi nu se mai fabrică decât foarte puțin. Bitumul este un reziduu din petrol, iar strategia austriecilor de la OMV este să obțină din petrol produsele cele mai scumpe și nu mai fac bitum. Am ajuns să importăm 500.000 de tone de bitum pe an. Dublarea prețului a doborât, efectiv, firmele, pentru că ponderea bitumului în compoziția asfaltului reprezintă cam 60% din preț. Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) și Ministerul Finațelor ar trebui să reglementeze treaba aceasta. Legislația spune că prețul general este ferm, dar în situații excepționale, imprevizibile, se poate rediscuta prețul contractului. Or, ANAP-ul nu vrea să recunoască faptul că dublarea prețului la un material într-un timp atât de scurt, de doi ani, este o situație imprevizibilă, pentru că lucrările de drumuri sunt lucrări care se derulează pe termene lungi. Cât de rău intenționat să fii, ca să nu înțelegi treaba asta? De la momentul în care se face oferta până se semnează contractul trece un an de zile, înainte de a turna o picătură de bitum. După aceea se începe cu lucrările de infrastructură, săpături, terasamente, betoane și apoi urmează bitumul”, ne-a declarat ing.Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Fără oameni competenți în administrațiile locale

Principalele cauze ale ritmului dezastruos în care se fac drumurile sunt legate de incompetența celor din administrațiile locale, precum și de frica de asumare a acestora, susțin reprezentanții FPSC. ”Am avut în Moldova o licitație pentru un drum județean, Suceava-Iași,unde s-a lansat licitația, s-au prezentat mai multe firme și nu a depus o ofertă niciuna. În momentul în care au cumpărat caietul de sarcini au văzut că prețurile la bitum erau cele de acum 3-4 ani și le-a fost frică. Până s-a făcut studiul de fezabilitate, evaluarea proiectului, până s-a scos la licitație, timpul a trecut, iar prețul la bitum a crescut enorm. Probabil se va relua licitația la anul, dacă autoritatea contractantă va face un alt studiu de fezabilitate, altă evaluare. Etapele acestea sunt peste tot în Europa, numai că acolo oamenii sunt mai profesioniști. Eu cred că tot dezastrul ăsta care se întâmplă și în licitație și, mai ales, în construcție este cauzat de lipsa de profesionalism și de incapacitatea de asumare a autorităților. Consiliile județene, primăriile ar trebui să aibă câte un specialist care să știe că în momentul în care s-a scos la licitație o lucrare, caietul de sarcini este bun, este corect, iar evaluarea a fost făcută la prețurile zilei. Iar așa ceva nu există. Apoi, după ce s-a organizat licitația, comisia care analizează ofertele nu are acei profesioniști care să fie în stare să aplice și alte criterii de selecție a ofertelor. Se merge automat pe prețul cel mai mic, chiar dacă Legea achizițiilor publice prevede, în afară de preț, și alte criterii tehnico-economice. Dar ca să judeci o ofertă după criterii tehnico-economice trebuie să te pricepi și să îți asumi. Și să argumentezi alegerea unei firme, și nu vorbesc doar de drumuri, care are prețul cu 10% mai mare prin faptul că aceasta are tehnologie mai bună, face lucrarea mai repede, se poate amortiza investiția prin costuri de exploatare mai mici. Dar cineva trebuie să se priceapă și să își asume. Or, nu avem pricepuți, iar cei care se mai pricep se tem pentru că intervine reclamația, contestația, amenințarea cu DNA. Și de aceea la noi lucrurile merg mai greu decât în alte țări din Europa”, ne-a mai precizat ing.Adriana Iftime, director general al FPSC.

Ultimele stiri

  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Exit mobile version