Cunoscuta publicație Deutsche Welle a făcut dezvăluiri uluitoare referitoare la motivele pentru care marii crescători de porci din Danemarca și Olanda se pregătesc să-și mute fermele în România. Jurnalul german arată că, potrivit descoperirilor făcute de cercetători, oamenii care locuiesc în apropierea fermelor au început să se îmbolnăvească.

”Numeroase studii atestă efectele nocive ale suprapopulării fermelor nu doar pentru animale și personal, dar și pentru întreaga zonă. Cercetătorii au comparat ferme din Germania, Olanda și Statele Unite, unde efectivele de porci depășeau 25.000 de capete, concluzionând că pesticidele și antibioticele folosite se regăsesc în pânza freatică din zonele marilor crescători de animale, în timp ce mulți angajați se confruntă cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu. În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescători de porci a scos la iveală problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele și concentrația mare de amoniac din aer”, scrie publicația Deutsche Welle, citată de Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, care explică, astfel, de ce crescătorii de porci danezi și germani vor să-și mute fermele în România. Deutsche Welle mai precizează că tot mai mulți crescători de porci din Danemarca anunță că își vor muta fermele în România și în statele baltice dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice și pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor, exportând, în acest mod, problemele de mediu în alte state.
Acuzații grave la adresa instituțiilor din România
Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPSR) acuză instituțiile aflate în subordinea Guvernului de participarea la răspândirea virusului pestei porcine în țara noastră, fapt care a provocat falimentarea și închiderea fermelor de porci din țara noastră. Principala vinovată este considerată Administrația Rezervația Bosferei Delta Dunării (ARBDD), ai cărei conducători s-au opus ani la rând vânării legale a mistreților, șacalilor și a altor posibili vehiculatori tereștri și aerieni ai virusului din Delta Dunării, susțin reprezentanții AGVPSR. ”Din Delta Dunării, prin comerțul cu porci domestici crescuți în semilibertate sau cu carne provenită de la porcii infestați, epizootia a ajuns în afara teritoriului rezervației, în primul rând în județele Tulcea și Constanța, de unde a evoluat în amonte de-a lungul Dunării. Majoritatea focarelor din mediul domestic învecinat, ne referim la cele din județele Brăila, Galați, ialomița, Buzău, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Dolj Argeș, Prahova și din alte județe ale țării, au fost generate în principal de concetățeni insuficient de bine informați, care au profitat de chilipir și de libertatea nerestricționată eficient de a vinde și cumpăra porci domestici sau carne de porc ieftină din focarele inițiale de boală, existente în județele Tulcea și Constanța. De aici a fost doar o chestiune de timp ca virusul PPA să ajungă și să se răspândească în mediul sălbatic”, a declarat dr.ing.Neculai Șelaru, președintele AGVPSR.