AcasăNewsIncredibil! COVIDUL a făcut dezastru în spitalele militare

Incredibil! COVIDUL a făcut dezastru în spitalele militare

Numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus este mult mai mare în spitalele militare decât în cele civile, atrage atenția Federația Solidaritatea Sanitară. Reprezentanții Federației se întreabă cum de medicii militari care nu au știut să facă ordine în ograda lor vor reuși să gestioneze spitalele civile.

Potrivit informărilor oficiale, 36% dintre spitalele militare din România au fost infectate cu Covid-19, în timp ce în rândul spitalelor civile acest procent este de doar 2%. ”812 este cifra transmisă de Guvern pentru personalul medical infectat. Dar noi, din studiul pe care l-am făcut ultima oară, am ajuns la 1.200 de cadre medicale care au contactat Covid-19. Numai la Spitalul din Covasna s-a raportat un număr foarte mic de cadre medicale infectate și, în realitate, la Terapie Intensivă, 90% erau infectați. Și încă sunt mult mai mulți față de cei 1.200 pe care i-am numărat noi. Pentru că ne lipsesc informațiile din spitalele militare, de acolo nu iese nicio informație și sunt peste 20 de astfel de unități în toată țara. Singura informație care a fost făcută publică a fost aceea că 36% dintre spitalele militare sunt infectate cu Covid-19.

Comparativ, spitalele civile sunt infectate în proporție de 2%, ceea ce înseamnă că măsurile luate în această zonă au fost mult mai bune. De la Spitalul Gerota nu s-a mai auzit nimic. Câți dintre medici, asistente, infirmiere sunt infectați? Toți? Jumătate sunt pozitivi? Nu se știe nimic. Și de la spitalele militare aducem personal să conducă spitalele civile, adică ei nu și-au făcut ordine la ei în curte și vin să facă în curțile noastre. Pe stilul ăla de ordine militare, că nu discutăm, nu explicăm, nu dăm argumente, nu dăm informații, se accentuează starea de neîncredere, de incertitudine, de teamă în rândul cadrelor medicale, mai ales că unele ordine contrazic orice cunoaștere științifică a acestora”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

Ministerul Sănătății greșește

Federația Solidaritatea Sanitară consideră că soluția adoptată de Ministerul Sănătății, de a promova militarizarea conducerii spitalelor, ”ca o formulă magică de rezolvare a problemelor”, este greșită. ”Nu există dovezi privind un nivel mai mare de eficiență al modelului militar de organizare a unităților sanitare în lupta cu pandemia COVID 19, acestea fiind cel puțin în egală măsură afectate de acest inamic nou. Sistemul sanitar are capacitatea de a-și rezolva probleme dacă specialiștii sunt ascultați și sprijiniți. Depolitizarea urgentă a conducerii spitalelor care nu și-au organizat în mod adecvat activitatea (și a tuturor spitalelor după criză) și angajarea unor manageri civili, pe criterii de competență, constituie soluția adecvată pentru o astfel de situație. Transparența este una din condițiile necesare, ea implicând cunoașterea stocurilor de echipamente, materiale și medicamente existente, repartizarea lor în mod onest. Informarea ar trebui să vizeze toate aspectele, inclusiv indicarea oficială riscurilor de îmbolnăvire și a cazurilor existente. Comunicarea ar trebui de asemenea să genereze posibilitatea feedback-ului și a învățării din erorile altora, precum și evaluarea colegială a situațiilor ivite. Organizarea ocupă un loc important în cadrul problemelor existente. Salariații au indicat nevoia unor circuite clare, raționale, vizibile și necesitatea unor protocoale cu pași procedurali clari, acestea fiind lipsuri majore ale sistemului. Scurtarea programului de muncă și respectarea normativelor de personal, cel puțin în acest context, poate contribui la creșterea eficienței spitalelor”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.379 afisari

2 COMENTARII

  1. Absolut corect! „salavatorii” militari trebuie salvati.. s aintimplat si la Suceava.. Lipsa circuitelor si normelor clare este evidenta! Nu trebuie inventate.. EXISTA deja.. trebuie adaptate romaniei si fiecarui spital in parte.. Dar in primul rind RENUNTAREA de catre acest Guvern iresponsabili de a gasi Tapi Ispasitori.. Asa este Virusul! UK a anuntat ca 50% din personalul sanitar pt Corona este Infectat .. fac rotatii si rezolva problema far Tapi ispasitori.. Italia are peste 100 de medici morti.. TERMINATI CU PROPAGANDA in primul rind

  2. fara echipamente corecte si pt toti ,fara testari in masa la medici si toti pacientii din spitale nimeni nu poate face minuni !!!!!!!orice medic ca e militar sau civil trebuie protejat pt a face calitate si performanta!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger