AcasăNewsInconștiență! Urșii, ademeniți la pensiuni pentru distracția turiștilor

Inconștiență! Urșii, ademeniți la pensiuni pentru distracția turiștilor

Breaza a devenit al doilea oraș preferat de urși, după Bușteni

Valea Prahovei se confruntă cu o situație fără precedent. Patronii pensiunilor din zonă au ajuns să pună hrana afară, lângă clădiri, pentru a ademeni urșii, animalele sălbatice fiind considerate o distracție pentru turiști. Jandarmii atrag însă atenția asupra pericolului la care se expun aceștia și avertizează asupra creșterii agresivității urșilor.

Breaza a devenit al doilea oraș preferat de urși după Bușteni

Prahovenii din localitățile montane au ajuns să trăiască sub teroarea urșilor. Fenomenul înmulțirii alarmante a acestor animale, care au ajuns să aibă câte trei pui, a scăpat de sub orice control. Mai mult, de foame, urșii au început să coboare în localități în care nu călcaseră până acum, să intre în curțile oamenilor și să ucidă animalele și păsările domestice. De la începutul acestui an, Jandarmeria Montană din Prahova a intervenit în 158 de cazuri pentru a îndepărta animalele sălbatice periculoase, în 94 dintre acestea fiind vorba depre urși. Aceștia au fost semnalați în curțile oamenilor din Cheia, Sinaia, Bușteni, Azuga, Breaza, Șotrile, Telega, Comarnic, Nistorești, Mislea și Izvoarele. Totodată, niciunul dintre traseele turistice foarte frecventate nu mai este sigur, urșii fiind prezenți peste tot. Jandarmii montani au început deja o campanie de informare a cetățenilor cu cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice  –  în special de urși, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele. ”Au început să coboare frecvent în locuințele oamenilor. Am avut în ultimele două zile solicitări de intervenție pentru a îndepărta animalele. Ce ne surprinde este că ursoaicele au început să facă trei pui, în urmă cu câțiva ani acest lucru fiind o raritate absolută, pentru că aveau un pui sau cel mult doi. Probabil și din această cauză am întâlnit pui abandonați de ursoaice, subnutriți, cu malformații. Problema cu care ne confruntăm este că urșii nu se mai sperie de nimic. Poți să te duci la ei cu girofar, cu rampă, că nu mai fug. Au devenit prea apropiați de oameni și asta din cauza unor indivizi care nu au scaun la cap, care se duc cu copiii să hrănească urșii. Trebuie făcute capturări și relocări în alte zone, în rezervația de la Zărnești, dar pentru asta trebuie mărită cota prindere a urșilor. Urșii care ajung în zonele locuite, prin Valea Doftanei, Chiea, Măneciu, Brebu, Șotriile, Comarnic, sunt chiar mai agresivi”, ne-a declarat col.Liviu Coman, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova.

Nu se mai sperie nici de petarde

Jandarmii montani ne spun că urșii au ajuns să nu se mai sperie de nimic, iar acest lucru îi face extrem de periculoși. ”Hrănirea urșilor de către proprietarii de pensiuni a ajuns să fie o modalitate de atragere a turiștilor. Este grav ceea ce fac pentru că se obișnuiește animalul să vină în zonă, unde sunt turiști, copii, localnici. Totuși ursul, vrem-nu vrem, este un animal imprevizibil, nu este un animal de companie. Se mai ajunge la situația când se mai  rănesc între ei și devin periculoși și agresivi. Am intervenit într-un caz petrecut recent, la Sinaia, când ursul a venit să mănânce la pensiune și s-a întâlnit, în apropiere, cu o femelă porc mistreț cu pui și s-au bătut, provocându-și răni. Este, într-adevăr, o problemă faptul că urșii s-au obișnuit cu oamenii, nu se mai sperie de mașini, nu se mai sperie noaptea de lumini, nu se mai sperie nici de petarde. Localnicii își achiziționau tot timpul petarde și mai dădeau noaptea ca să plece. Ușor, ușor ajung să nu se mai sperie de nimic. Poate și din cauza oamenilor, poate și din cauza foamei, dar cert este că sunt din ce în ce mai greu de izgonit în pădure”, ne spune cpt. Andrei Dumitrache, comandantul Jandarmeriei Montane Prahova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
915 afisari

1 COMENTARIU

  1. Animalele de companie pot fi periculoase in unele instante (precum pisiscile pe langa fata omului) sau chiar in majoritatea timpului (precum cainii de marime medie si mare).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger