AcasăNewsIncompetenta, delasare, sau frica in cazul salariilor euro-consilierilor romani?

Incompetenta, delasare, sau frica in cazul salariilor euro-consilierilor romani?

Leonard Orban pare sa continue dialogul firav, dar pozitiv, dintre noul guvern si liderul PSD, Victor Ponta. Co-presedintele USL sugerase ca cei care gestioneza fondurile europene ar trebui sa fie motivati, prin cresterea salariilor. Ministrul Orban este de acord cu sugestia Opozitiei, exprimata prin glasul d-lui Ponta, si recunoaste ca sporul, pe care acestia il primesc in prezent, este total insuficient pentru a-i determina sa dea randament maxim.

Insatisfactia lucratorilor romani care manuiesc miliardele de euro ce-ar trebui sa ajunga, in final, in buzunarele noastre, porneste de la faptul ca li se ofera un spor de 75% din salariul de baza, pentru a fi motivati sa dea tot ce pot, din punct de vedere profesional, procent care ar putea fi suficient daca s-ar aplica la acelasi nivel de salarizare. Cu alte cuvinte, cei care gestioneaza fondurile europene au salarii total diferite, la acelasi nivel de calificare si incadrare, in functie de institutia unde lucreaza. Asa cum recunostea si dl. Orban, este cu totul alta situatie cand aplicam cei 75% la un salariu de 4000 de lei si altceva cand acesta este de doar 1000 de lei.

Deci problema se cunoaste, bani sunt, pentru ca aceste sporuri ar fi suportate, in marea lor majoritate, chiar de catre programele europene si nu ar impovara bugetul de stat. Ca urmare,  ar fi nevoie doar de uniformizarea, in sus, a salariilor acestor euro-consilieri, pentru ca stimulentele sa fie si ele la acelasi nivel. Si totusi, cu toate ca stim ce avem de facut, nimeni nu misca un deget pentru a se pune in practica solutia. Motivele pot fi variate si anume teama ca societatea romaneasca, pe fondul inghetarii si chiar diminuarii salariilor, nu ar intelege importanta acestor cresteri ale veniturilor unor categorii de oameni. Chiar si la nivelul ministerelor respective s-ar putea crea o insatisfactie celor care nu lucreaza cu fonduri europene si care probabil s-ar simti frustrati vazand cum colegii lor iau peste noapte mult mai multi bani decat ei. Sau poate pur si simplu, ministerul finantelor, care ca de obicei se opune cand este vorba de bani in plus, chiar daca ar proveni de la U.E., nu avizeaza o astfel de propunere.

In conditiile in care vedem ca accesarea acestor bani este facuta cu mare greutate si ca si atunci cand nu se pierd, amanarea primirii lor inseamna tot o paguba pentru firmele romanesti, o solutie tehnica, pentru ca cea financiara exista deja, ar trebui adoptata urgent de catre guvernanati.

 

author avatar
Silviu Ionescu
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger