AcasăNewsIncident pe aeroportul din Cluj: Avion iesit de pe pista, la aterizare!

Incident pe aeroportul din Cluj: Avion iesit de pe pista, la aterizare!

(foto: romaniatv.net)

A fost un final de cursa cu mari emotii pentru pasagerii aflati intr-o aeronava care a aterizat, joi dimineata, la Cluj. PDin cauze neclare inca, avionul a iesit de pe pista, in momentul aterizarii.

(foto: romaniatv.net)

UPDATE 4: Traficul aerian pe Aeropotul din Cluj a fost reluat, in urma cu aproximativ o jumatate de ora, la cateva ore de la incidentul de dimineata. Anuntul redeschiderii pistei a venit din directia oficialilor aeroportului, care au precizat ca masura s-a aplicat incepand cu ora 13.45.

UPDATE 3: Reprezentantii Blue Air au revenit cu noi mentiuni in privinta aterizarii aeronavei si a conditiilor meteo existente la momentul la care s-a facut aceasta manevra. „In faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand cca 10m in afara pistei. Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07 :30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manulaului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau : acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda siconditii de franare medii”, precizeaza reprezentantii companiei.

Totodata, acestia au demontat informatia care a circulat, la un moment dat, in spatiul public, cu privire la faptul ca aerovana respectiva nu ar mai fi avut suficient combustibil, la momentul la care a ajuns in zona aeroportului in cauza, motiv pentru care s-ar fi solicitat aterizarea de urgenta. „Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta”, adauga reprezentantii Blue Air.

(foto: Facebook/BlueAir)

UPDATE 2: Pe site-ul Aeroportului din Cluj au fost facute cateva precizari cu privire la incidentul de dimineata, in care a fost implicat avionul B737-400 al companiei Blue Air, care venea din Bucuresti cu 110 pasageri la bord si sase membri ai echipajului. „Aeronava a aterizat in conditiile  unei piste corespunzatoare din punct de vedere operational si a iesit la capatul 07 al pistei, in afara suprafetei betonate. Pista aeroportului este momentan inchisa traficului conform procedurilor standard de aviatie civila in astfel de situatii”, se arata in comunicatul respectiv.

UPDATE: Reprezentantii Blue Air au facut o serie de precizari cu privire la situatia in care a fost implicata aeronava apartinand companiei low-cost, in aceasta dimineata, pe Aeroporul din Cluj. Este vorba despre o cursa charter pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona, cu aterizare pe aeroportul international Avram Iancu, din Cluj Napoca.

Redam, in continuare, integral, mentiunile in cauza:

„Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni – Cluj -Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor depasind cu aproximativ 5-10m suprafata pistei. Aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport.

La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Toti pasagerii au fost debarcati in conditii normale, acestia fiind transferati in terminalul de plecari unde primesc suport din partea companiei si a aeroportului. A fost deschisa o ancheta de catre CIAS (Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile). Vom reveni cu detalii in ceea ce priveste posibilele cauze care au dus la producerea prezentul incident”.

–––-

Este vorba despre un zbor de la Otopeni, din Bucuresti, catre Spania, cu escala la Cluj. Incidentul ar fi avut loc in jurul orei 8. Conform B 1 TV, este vorba despre un avion al Blue Air. Pana la acest moment, reprezentantii companiei aviatice nu au comentat incidentul.

La bordul aparatului de zbor se aflau in jur de 100 de pasageri. Cu totii au fost debarcati din avionul respectiv si dusi in aeroport, unde au asteptat sa afle ce decid oficialii si ce solutii se gasesc in privinta continuarii calatoriei lor. Din fericire, in afara unei sperieturi, niciunul dintre pasageri nu a suferit leziuni, de pe urma aterizarii cu peripetii, aeronava nefiind nici ea avariata.

Din primele informatii, in momentul in care pilotul ar fi incercat sa aduca aeronava pe pista, din motive ce urmeaza sa fie elucidate in urma unei anchete, avionul nu s-a oprit la momentul scontat, ci la peste 10 metri distanta de pista, mai exact la marginea spatiului destinat aterizarii si decolarii aparatelor de zbor.

Din cate a precizat directorul Aeroportului din Cluj, intr-o interventie telefonica la Romania TV, la momentul aterizarii aeronavei „pista era buna”. Pana la momentul in care avionul va fi scos din zona in care s-a oprit, dupa ce a iesit de pe pista, aeroportul va ramane inchis, din cate a precizat oficialul.

Cauzele exacte care au stat la originea incidentului urmeaza sa fie stabilite de specialisti.

249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger