AcasăNewsIncident militar China-SUA

Incident militar China-SUA

”Portavioane care nu se scufunda”, si-au denumit chinezii insulele artificial care-i irita pe americani

Un avion militar american de supraveghere a fost avertizat de opt ori de catre marina chineza, miercuri seara,  sa paraseasca spatiul aerian deasupra insulelor artificiale pe care Beijingul le-a construit in Marea Chinei de Sud, informeaza CNN.

”Portavioane care nu se scufunda”, si-au denumit chinezii insulele artificial care-i irita pe americani

Seria de insule artificiale pe care chinezii le-au construit au alarmat Pentagonul, care desfasoara zboruri de monitorizare in scopul de a arata clar ca SUA nu recunoaste pretentiile teritoriale ale Chinei. Prezenta militara chineza in jurul acestor insule i-a alertat si pe aliatii regionali ai SUA, relateaza CNN, care a avut o echipa in avionul american de supraveghere avertizat de chinezi. Michael Morell, fost director CIA, a indicat in noaptea de miercuri spre joi, ca aceasta ”confruntare” indica un risc ”absolut”  ca in viitor sa izbucneasca un razboi intre SUA si China. Americanii au folosit un avion P8-A Poseidon, a carui tehnologie imbarcata permite si vanatoarea de submarine.

”Aici marina chineza…Va rugam sa plecati pentru a evita neintelegerile

La un moment dat, printr-un semnal redio receptat la bordul avionului s-a auzit: ”Aici marina chineza…Va rugam sa plecati pentru a evita neintelegerile”. Mesajul a fost repetat de opt ori. Potrivit CNN, SUA va desfasura misiuni de supraveghere la altitudini si mai mici luand in calcul si trimiterea unor nave de razboi in apropierea acestor insule. MIsiunea de miercuri a avut ca scop monitorizarea a trei insule, care in urma cu trei luni abia se vedeau in apa, iar cum sunt capabile sa gasduiasca proiecte de constructii masive, existand temerea SUA ca acestea vor fi instalatii militare. Noile teritorii pe care Beijingul se ridica in Marea Chinei de Sud sunt apreciate de americani ca o provocare, in conditiile in care chinezii au lansat deja un nou portavion, au rachete nucleare echipate cu focoase multiple, dezvolta rachete impaotriva navelor militare si acum ridica baz militare in largul marii. ”Portavioane ce nu pot fi scufundate”, cum le numesc chinezii. In doi ani, China si-a extins aceste insule cu 809 hectare. Zona apartine arhipelagului Spratly care reuneste sute de mici insule in Marea Chinei de Sud, o zona disputata de China, Filipine, Taiwan, Vietnam, Brunei.

 

author avatar
Tudor Borcea
671 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger