Un zbor TAROM care circula pe ruta Paris – Bucureşti a avut probleme, vineri seară, după ce aeronava a lovit păsări la decolare şi a revenit pe aeroportul Charles de Gaulle.
După un sfert de oră de la decolare, pasagerii au fost anunţaţi că avionul va reveni la sol, după ce unul dintre cele două motoare a fost grav avariat în urma ciocnirii cu păsări.
Bird strike cu aeronava TAROM
Probleme la zborul TAROM RO384, cursa Paris CDG – București OTP. Din informațiile pe care le-am primit, este vorba despre un bird strike (impact cu păsări), a scris Marius Popescu, specialist în aviație. Unul dintre cele 2 motoare a fost grav avariat, iar aeronava nu a mai putut zbura.
Cei 117 pasageri ai aeronavei au fost readuși pe aeroport și vor fi conduși fie spre cazare, fie repartizați spre alte zboruri către București cu alte companii aeriene.
„Piloţii Boeingului 737-800NG TAROM care opera în seara zilei de 24 mai 2024 zborul RO384 Paris – Bucureşti au decis să revină pe aeroportul de origine imediat după decolare.
Motivul? Problemă tehnică la unul dintre motoare, cauzată de un impact cu păsări, însă compania aeriană nu a comunicat până la această oră nicio informație despre incident”, a transmis BoardingPass într-o postare pe Facebook.
Avionul, înmatriculat YR-BGJ, se află în continuare pe aeroportul Charles de Gaulle din capitala Franţei, mai arată sursa citată.
TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro
TAROM primeşte un ajutor de 95,3 milioane euro de la Comisia Europeană. Aceşti bani fac parte din planul de restructurare, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.
La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor operatorului aerian, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor. Iar ajutorul a venit acum.
„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi (luni, n.r.) va contribui la menţinerea conectivităţii regionale a cetăţenilor şi a întreprinderilor din România.
În urma investigaţiei noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene.
Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave”, a declarat vicepreşedinta CE Margrethe Vestager.
În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).