Cauta

Inceputul sfarsitului Uniunii Europene: Spania si Italia in faliment, Germania – retrogradata

Zilele Uniunii Europene in forma actuala par a fi numarate. In Italia a intrat in faliment fortat prima banca de la inceputul crizei, Spania vrea 300 de miliarde de euro ca sa supravietuiasca, iar ratingul Gemaniei s-a inrautatit.

Premierul Mariano Rajoy presedintele Francois Hollande premierul Mario Monti si cancelarul Angela Merkel vor avea suficiente motive sa se certe

Mitul celor mai dezvoltate state ale UE (Germania, Italia, Spania si Franta), care pot salva zona euro si moneda unica si care pot perpetua existenta Uniunii, incepe sa se destrame. Guvernul de la Madrid se confrunta cu iminentul faliment al regiunilor sale autonome si a cerut deja un sprijin financiar de 300 de miliarde de euro, oferind Bancii Centrale Europene (BCE) falimentarele sale titluri de stat. Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, urma sa se intalneasca ieri cu reprezentantii guvernului spaniol pentru a discuta despre ajutorul financiar, insa pozitia cancelarului Angela Merkel este deja cunoscuta: un NU categoric pentru salvarea statelor membre cu bani de la BCE.

Falimente in lant in Italia

Banca Network Investimenti S.p.A, prima institutie bancara italiana care a inghetat conturile clientilor in urma cu cateva luni, a anuntat ieri ca a intrat in proces de lichidare fortata printr-un decret guvernamental. Peste 28.000 de clienti cu venituri mici au ramas fara bani, dar acesta este doar varful aisbergului, deoarece numeroase alte banci italiene sunt la un pas de faliment. Printre acestea se numara Delta/SediciBanca spa (Bologna-Roma), Cassa di Risparmio di Rimini, Banca Tercas, Istituto per il Credito Sportivo,  Bcc Monastir e del Sile etc.

Agentiile de rating, la panda

Agentia Moody’s a modificat perspectiva ratingurilor de top „Aaa” ale Germaniei, Olandei si Luxemburgului de la „stabia” la „negativa”. Agentia  considera ca aceste state vor avea de suferit din cauza crizei datoriilor din Italia, Spania sau Franta. Este de asteptat ca si agentiile Standard & Poor’s si Fitch sa opereze in curand modificari ale perspectivelor economice ale statelor-lider ale UE, fapt ce poate declansa intrarea in „spirala mortii” pentru tarile zonei euro, apoi, si pentru Uniunea Europeana.

Ultimele stiri

  • Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate
  • Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan
  • Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică
  • Europa și noua strategie nucleară a Rusiei
  • AUR va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan
  • Murim de cald și de card
  • Judecătoria a decis: Călin Georgescu rămâne sub control judiciar
  • TVA locuințe: Statul care te-a sărăcit acum îți ia și casa
  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Exit mobile version