AcasăNewsÎnceputul sfârșitului. Uniunea Europeană se dezintegrează

Începutul sfârșitului. Uniunea Europeană se dezintegrează

Românii au rămas prizonieri între două granițe

În mod deliberat sau nu, coronavirusul a reușit să dinamiteze, efectiv, întreaga construcție a Uniunii Europene. În plină criză, instituțiile cheie ale UE, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European, sunt efectiv paralizate, iar în statele membre deciziile se iau haotic, pe principiul scapă cine poate.

Românii au rămas prizonieri între două granițe

Europarlamentarii români avertizează că ne aflăm în pragul dezintegrării Uniunii Europene, care, în perioada cea mai critică pe care o traversează, își dovedește inutilitatea. ”A apărut problema cetățenilor români blocați la granița cu Ungaria, care nu i-a mai lăsat să treacă, după ce au ieșit din Austria. Austria nu-i mai primește înapoi, iar Ungaria nu-i lasă să intre. Este un fel de haos, pentru că acum ar trebui să se vadă puterea de lucru a instituțiilor europene la nivel de Uniune Europeană. Este o lipsă de organizare. Adică nu poți ca atunci când este greu și este criză să-l lași pe fiecare să se descurce cum poate și nici nu poți să anulezi tratatul, care stipulează libera circulație a mărfurilor și libera circulație a persoanelor. Acum, dacă fiecare președinte de stat ia măsuri cum îl taie capul, înseamnă că nu mai există Uniunea Europeană. În mod normal, mai-marii Uniunii Europene ar trebui clar să dea către toate statele membre regulile de circulație. Mie mi se pare, din toate informațiile pe care le am, că fiecare țară stabilește reguli ca și cum nu ar exista Uniunea Europeană. Viitorul Uniunii Europene este în pericol dacă acum se constată că nu ajută la nimic, dacă nu ia niște măsuri coerente pentru tot spațiul Uniunii Europene. Atunci înseamnă că fiecare își vede de treaba lui și ce folos că mai avem o Uniune Europeană. Este destul de incoerentă comunicarea din partea președinților Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European. Deocamdată este un fel de scapă cine poate. Este foarte grav ce se întâmplă pentru că și-așa după Brexit scăzuse cumva încrederea în Uniunea Europeană și dacă acum, când este foarte greu, foarte periculos și multă panică, UE nu dă semnale de funcționare unitară a regulilor în spațiul uniunii, înseamnă că se demonstrează că nu este util acest proiect de Uniune Europeană. Reacția față de Italia a fost absolut o lașitate, o crimă să sistezi exportul tu, Germania, către Italia, când știi că are nevoie. Ieri m-a sunat o româncă care trăiește de 25 de ani în Ungaria și mi-a spus că vin voluntari să mulgă vacile, să nu moară, dar, sistându-se exporturile de către Germania și alte țări, nu mai vin ambalaje pentru iaurt și lapte și fermierii sunt disperați. Nu poți tăia dintr-o dată tot lanțul de producție și comercializare, pentru că economia se va prăbuși pe termen lung și țările cele mai afectate vor fi cele care depind de importuri, cum este și România. Partea nerezolvată este că UE a lăsat ca fiecare țară să decidă dacă mai exportă sau nu anumite materii prime. Dacă Germania decide că nu mai exportă nu știu ce materie primă, firmele din România intră în colaps, că nu au alt furnizor. Degeaba lasă tirurile cu marfă să circule dacă nu mai au ce să aducă. Reglementările din piața internă sunt în mare măsură impuse de Uniunea Europeană, iar acum lasă totul vraiște”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

România, debusolată

Europarlamentarul român arată că, pe fondul lispei de reacție a instituțiilor europene, guvernul țării noastre ar trebui să ia măsuri imediate de salvare a economiei. ” Trebuie luate măsuri urgente pe plan intern, însă nu se mișcă nimic. Acum a venit un draft de la Ministerul Economiei cu pașii pe care trebuie să-i facă o companie care consideră că este afectată de criză, dar este doar un draft. Nu putem să stăm așa și în două luni să facem doar un draft, care nu înseamnă nimic. S-au modificat trei regulamente pentru ca statele membre să poată lua măsuri economice pentru companiile afectate și s-au mai modificate alte regulamente pentru ca să se permită ca banii necheltuiți din fondurile europene care ar fi trebuit restituiți să poată fi date în domeniile care se confruntă cu dificultăți. Eu am transmis o scrisoare și premierului Ludovic Orban în acest sens. Am propus și măsuri compensatorii care se pot acorda în această perioadă, pentru că nu putem opri economia”, a mai afirmat europarlamentarul Maria Grapini.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.255 afisari

8 COMENTARII

  1. ” La plăcinte, înainte, la război, înapoi ”, zice(a) înțelepciunea populară. Care înțelepciune s-a transformat în prostia și prostirea poporului. Asta e (M)U(I)E (ce acronim mișto, cu tot cu paranteze, parcă e mai aproape de adevăr). De ce sînteți atît de surprinși, copii ai durerii? Abia acum vă dezmeticiți? La drept vorbind, mai bine că nu se bagă UE. Artizanii – pe care, oricum, îi doare-n cur – lucrează, deja (de mult) la o altă orînduire. Chiar scapă cine poate. Și cine știe.

  2. sa f.t in gura pe voi de la National,in primul rand poza car eati puso reürezinga granita Ungaro/Sarba,dobitocilor,al doilea rand cine ii analfabetul ce a facut articolul ptr ca o mancat nu litere ci cuvinte intregi,trebuie sa fii atent cand citesti sa poti si intelege,si mai trebuie sa vezi ce vrea sa spuna acel articol ptr ca nu are nici un inteles,nici un sens,niste idioti psd-ti

    • Pentru limba romana, va rugam apăsați tasta 1, pentru orice altceva du te de unde ai iesit lichea

  3. cred ca acum este momentul sa se decida infiintarea de urgenta a multor intreprinderi care au fost desfiintate si sistarea scurgerii de materii prime si energie catre alte zari.Daca nu se face acum cind suntem lasati vraiste atunci acest guvern e vinovat de genocid economic…ca sa nu mai spunem si ce implica asta.

    • O idee înțeleaptă. Dar nu-ți face iluzii că o vor pune marionetele din politica de azi în practică. Trebuie răsturnată șandramaua ăstora, aici vorba e ORI NOI, ORI EI.

  4. Adica UE se dezinegreaza fiindca romanii sunt blocati la granita cu Ungaria ?
    Pai Ungaria face ce-i zice Putin, care lucreaza totdeauna la crearea haosului. Dar se bucura prematur.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger