AcasăNewsÎncepe școala: UE dă 17 milioane de euro pentru lapte, fructe și...

Începe școala: UE dă 17 milioane de euro pentru lapte, fructe și legume elevilor români

Odată cu începutul unui nou an școlar, la data de 9 septembrie, programul UE de încurajare a unei alimentații sănătoase prin consumul de fructe, legume și lapte al elevilor va fi reluat în țările Uniunii Europene (UE) care participă la el.

Peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program în anul școlar 2017-2018, această cifră reprezentând 20% din copiii din întreaga Uniune Europeană. În fiecare an școlar, acestui program i se alocă o sumă totală de 250 de milioane de euro. Pentru 2019-2020, au fost alocate 145 de milioane de euro pentru fructe și legume și 105 milioane de euro pentru lapte și produse lactate.

Deși participarea la program este facultativă, toate statele membre ale UE au ales să participe, fie la o parte a programului, fie la întregul program. Alocările naționale pentru țările UE care participă la program în acest an școlar au fost aprobate și adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2019. De asemenea, țările pot completa ajutoarele UE cu fonduri naționale.

Pentru România, în anul şcolar 2019-2020, UE a alocat 17,68 milioane de euro, dintre care 10,81 milioane de euro pentru lapte şi 6,86 milioane pentru legume şi fructe.

Statele membre pot decide modalitatea de punere în aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema măsurilor educative instituite. Totuși, alegerea produselor distribuite trebuie să se bazeze pe considerații legate de sănătate și de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate și de varietate.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc