AcasăNewsIncepe razboiul vamal SUA-China

Incepe razboiul vamal SUA-China

Presedintele american uita ca multe companii straine, mai ales americane, produc in China.

In ciuda avertizarilor si nervozitatii pietelor, Washington si Beijing vor aplica, incepand de astazi, taxe vamale reciproce care se vor ridica la zeci de miliarde de dolari.

Presedintele american uita ca multe companii straine mai ales americane produc in China

La miezul noptii de joi spre vineri, taxe vamale americane de 25% pe importuri chinezesti de 34 miliarde de dolari, care vor lovi 818 produse, intre care automobile, componente de avioane, calculatoare (mai putin telefoane sau televizoare) au intrat in vigoare. Imediat dupa, taxe similare chineze pe o valoare echivalenta de importuri americane vor fi aplicate. Ele vor afecta in special produsele agricole, mai cu seama soia (exporturile americane de soia depind aproape total de China), sectorul auto dar si cel piscicol.

Trump: China fura

In total,importuri chinezesti de 50 de miliarde de dolari vor fi afectate de masurile americane destinate sa compenseze ceea ce administratia Donald Trump considera ca este ”furt de proprietate intelectuala si de tehnologie”. Un al doilea lot de importuri chinezesti (16 miliarde de dolari) face obiectul unui examen suplimentar american. China a decis sa replice in oglinda, taxand importuri americane in valoare totala de 50 de miliarde de dolari. Cele doua prime puteri economice mondiale nu se vor opri aici pentru ca Trump a cerut identificarea  de ” marfuri chinezesti in valoare de 200 de miliarde de dolari pentru un tarif suplimentar de 10 procente”. La aceasta se adauga amenintarea de a impozita alte bunuri suplimentare de 200 miliarde de dolari „daca China isi mareste din nou tarifele”, ca raspuns. Prin urmare, aceste masuri ar putea aduce la 450 miliarde de dolari valoarea produselor impozabile din China, adica aproape toate importurile de la gigantul asiatic (505,6 miliarde USD in 2017). Expertii avertizeaza de luni de zile impotriva potentialelor daune ale unei astfel de confruntari comerciale, nu numai asupra economiei SUA, ci si asupra economiei globale.

China: Trump isi trage un glonte in picior

”China nu va ceda amenintari si nici santajului”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Comertului, gao Feng. ”SUA sunt la originea acestui razboi comercial si nu avem de ales decat sa ne aparam interesele tarii”, a adaugat el. Geo a repetat ca Beijingul va impune taxe vamale similare cu cele americane dar nu va devansa ”masurile americane”. Oficialul chinez a estimat ca Trump isi ”trage un glonte in picior” cu aceste masuri comerciale, o mare parte din produsele vizate de Washington fiind produse in China de catre firme straine. „Din importurile de 34 miliarde de dolari, aproximativ 20 miliarde de dolari, sau 59% din total, sunt fabricate de intreprinderi straine”, a spus Gao. „Companiile din SUA reprezinta o proportie importanta.”

The Wrong Approach

Intr-o analiza lansata luni, intitulata „abordarea gresita” („thewrongapproach”), Camera de Comert a SUA a estimat la „aproximativ 75 miliarde dolari” cantitatea de exporturi americane afectata pana acum de represaliile partenerilor ai SUA. Analiza sase state (Alabama, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Sud, Texas si Wisconsin) afectate in mod deosebit, care au votat insa  in favoarea lui Donald Trump, la prezidentialele din 2016. ”Administratia ameninta sa submineze progresul economic „, a declarat Tom Donohue, presedintele influentei federatii patronale , al carui sediu se afla nu departe de Casa Alba. „Trebuie sa tintim un comert liber si echitabil, dar nu asa vom ajunge acolo”, a spus el.

Cui in sicriul fabricantilor de cuie

Anumite companii au sunat public alarma,  cum ar fi fabrica de cuie Mid Continent Nail Corporation, o afacere de succes cu un numar de 500 de angajati in orasul Poplar Bluff. Compania ar putea pur si simplu sa iasa din afaceri din cauza tarifelor de 25% la importurile de otel, care au fortat-o sa-si mareasca preturile pentru a transfera acest cost suplimentar.

Ingrijorari la FMI

La randul sau, Fondul Monetar International (FMI) si-a exprimat inca o data ingrijorarea in legatura cu politica americana „care ar putea avea efecte negative dincolo de economia primei puteri mondiale, provocand represalii si subminand un sistem comercial multilateral bazat pe reguli de deschidere si corectitudine „. Aceste avertismente l-au lasat rece pe Trump care a scris, marti, pe Twitter:  „Economia se descurca, probabil, mult mai bine decat in ​​trecut, inainte de a rezolva problema acordurilor comerciale neloiale cu fiecare tara”. Cu o zi inainte, secretarul american al Comertului, Wilbur Ross, a declarat ca previziunile privind incetinirea viitoare a cresterii economice din SUA sunt „premature si probabil inexacte”.

Trump propune zero taxe auto

Dupa ce  Donald Trump, a amenintat recent ca va impune taxe vamale de 20% pentru importurile de autovehicule fabricate in tarile UE, in contextul in care europenii au luat deja masuri de retorsiune, administratia de la Washington a sucit-o iarasi, dar se pare ca prea tarziu. Oricum, ambasadorul SUA in Germania, Richard Grenell, i-a informat pe responsabilii din industria auto germana ca presedintele american este pregatit sa accepte eliminarea totala a taxelor pentru importurile auto din UE daca blocul comunitar va face acelasi lucru cu automobilele americane. Insa un astfel de acord ar necesita o decizie a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene si inregistrarea conditiilor la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Ambasadorul SUA in Germania vinde castraveti la BMW

Grenell a prezentat aceasta propunere liderilor Daimler Benz (Dieter Zetsche), Volkswagen (Herbert Diess) si BMW (Harald Kruger), in cadrul unei reuniuni organizate miercuri la ambasada americana din Berlin. Cei trei producatori auto nu au dorit sa comenteze. La fel si ministerul german al Economiei care a indicat ca aceste chestiuni legate de diferendumuri comerciale cu Statele Unite sunt tratate de Comisia europeana de la Bruxelles, in numele statelor membre ale UE. Comisia europeana a tacut si ea, indicand doar ca presedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, va discuta probleme legate de comert in timpul negocierilor cu Donald Trump ce vor avea loc la sfarsitul acestei luni la Washington. Statele Unite aplica tarife vamale de 2,5% pentru autoturismele provenind din UE si cu 25% pentru camioane. La randul sau, UE impune impozite de 10% asupra importurilor de masini americane. Uniunea Europeana a explicat saptamana trecuta  Statelor  Unite ca impunerea unor tarife ridicate la autoturisme si piese auto ar afecta propria industrie a automobilelor si ar conduce probabil la contramasuri ale partenerilor sai comerciali afectand exporturi americane in valoare de 294 miliarde de dolari (252,5 miliarde de euro)

 

author avatar
Tudor Borcea
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger