AcasăNewsÎncepe Programul Rabla Local. Ministru: 100.000 de români, potenţiali beneficiari/„Una dintre condiţii...”

Începe Programul Rabla Local. Ministru: 100.000 de români, potenţiali beneficiari/„Una dintre condiţii…”

Se dă startul Programului Rabla Local. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari ai programului Rabla local, care începe de luni.

Totodată, oficialul din Guvern a anunțat și pașii ce trebuie urmaţi pentru ca un cetăţean să beneficieze de acest program denumit Rabla local.

Programul are drept scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare. Românii pot casa mașini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă.

„Lista celor aproximativ 500 de unităţi administrativ-teritoriale se află deja pe siteul Agenţiei pentru Fondul de Mediu. Cetăţenii ar trebui, înainte de a încerca să aplice şi înainte de a se înscrie, să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde îşi au domiciliul este eligibilă în program. Totodată, îmi manifest speranţa, după ce vom constata cu toţii că acest program va fi unul de succes, aşa cum e şi Rabla Clasic, cum e şi Rabla Plus şi restul primăriilor, pentru că în România avem peste 3.000 de UAT-uri, deci mai sunt încă 2.500 care în viitor ar putea să beneficieze de prevederile programului”, a declarat, duminică, Mircea Fechet, într-o intervenție la Antena 3.

Pașii de urmat

Ministrul Mediului a explicat și paşii ce trebuie urmaţi de către cei care intenționează să beneficieze de acest program.

„Una dintre condiţii a fost ca procedura să fie una foarte simplă şi atunci va trebui doar să vă înregistraţi în siteul AFM-ului, asta dacă nu aţi făcut-o deja, pentru că în trecut aţi fost beneficiarul unui alt program. Înregistrarea durează foarte puţin.

Mai trebuie doar să domiciliaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective şi, bineînţeles, să aveţi maşina pe care vreţi să scăpaţi şi discutăm aici despre aceste rable, cum le numim, între ghilimele, bineînţeles, mai vechi de 15 ani, care, odată scoase din circulaţie, nu doar că acest lucru va însemna mai puţină poluare şi mai puţine gaze cu efect de seră, dar va însemna, probabil că, odată achiziţionat un nou autoturism, deşi nu există această obligativitate, cu siguranţă va avea un consum şi mai mai bun de carburant. Şi cu siguranţă maşinile de ultimă generaţie sunt mult mai sigure din punct de vedere al siguranţei în trafic”, a detaliat Mircea Fechet.

Câți români ar putea beneficia de acest program

sursa foto: Facebook/Mircea Fechet

Ministrul Mediului a fost întrebat câţi români vor beneficia de programul Rabla local. „În această primă fază putem să discutăm despre 100.000 de români, potenţiali beneficiari ai programului”, a răspuns acesta.

„Din cei 3.000 de lei pe care îi vor primi la casarea autoturismului, 2.400 de lei vor fi suportaţi din bugetul Ministerului Mediului şi 600 de lei din bugetul Primăriei. Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulaţie, adică din maşini mai vechi de 15 ani”, a adăugat ministrul Fechet.

De luni, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului Rabla Local

„Începând de luni, 31 iulie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT)”, a anunțat, încă de zilele trecute, Administrația Fondului pentru Mediu.

234 afisari

2 COMENTARII

  1. „Mai trebuie doar să domiciliaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective şi, bineînţeles, să aveţi maşina pe care vreţi să scăpaţi şi discutăm aici despre aceste rable,”
    Un mare mare ca cat. Pai daca de exemplu eu am domiciliul in Bucuresti iar rabla o am la tara la Maglavit ce fac? Aduc harbul la Bucuresti? Guvernanti tampiti ca astia rar gasesti, incep sa-i regret pe aia din anii 90.

  2. Pe de altă parte mașinile de epocă se vînd scump. O Dacia 1300 întreținută e greu s-o găsești fără 5000 de euro (cinci mii).
    Programul numit în batjocură Rabla nu are de-a face cu ecologela, are ceva cu subvenția mascată. Rabla este de ține oamenii-n jug, de a se îndatora.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Școala Gimnazială „Herăstrău”, 135 de ani de excelență în educație

Școala Gimnazială „Herăstrău”, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Capitală, a sărbătorit zilele trecute 135 de ani de activitate. Excelență în...

Voucher-ul uriaş, de 72.500 lei, pe care autorităţile se pregătesc să-l acorde românilor. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Autorităţile se pregătesc să acorde românilor un voucher uriaş, în valoare de 72.500 lei. Bonificaţia e cuprinsă în "RePowerEU" un program national de eficiență...