AcasăNewsÎncepe evacuarea țiganilor din ghetouri. Unde îi duc?

Începe evacuarea țiganilor din ghetouri. Unde îi duc?

Pe terenul ghetourilor vor fi demarate proiecte de dezvoltare locală

Ministerul Dezvoltării a decis să treacă la evacuarea așezărilor ilegale ale țiganilor, solicitând autorităților locale să găsească soluții pentru relocarea acestora. Primul pas va fi inventarierea ghetourilor și solicitarea actelor de proprietate pe terenuri și construcții.

Pe terenul ghetourilor vor fi demarate proiecte de dezvoltare locală

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, emise de Ministerul Dezvoltării, dau undă verde evacuării țiaganilor din așezările informale răspândite pe întreg teritoriul țării. ”În vederea identificării așezărilor informale, evaluării situației acestora și stabilirii măsurilor necesare, în coordonarea Primarului/ Primarul general al municipiului București, autoritățile administrației publice locale organizează grupuri de lucru proprii, aprobate prin hotărâre a consiliului local, din care fac parte, după caz, conform organigramei, serviciile/ persoanele responsabile cu urbanismul și autorizarea construcțiilor, control și disciplină în construcții, registrul agricol, asistență socială, sănătate publică, investiții, asistență și reprezentare juridică, poliție locală, experți locali pentru romi. Așezările informale sunt identificate pe baza îndeplinirii simultane a următoarelor criterii:         grupează minim 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, realizate fără respectarea normelor de construcție, igienă și sănătate publică și protecția mediului; populația care locuiește în aceste unități nu are nici un drept asupra imobilelor (terenuri și/sau construcții) pe care le ocupă și populația se află în situația de excluziune, segregare și marginalizare socială,  respectiv persoanele care locuiesc în acele așezări sunt persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool ori a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială”, se arată în proiectul de act normativ al Ministerului Dezvoltării.  Potrivit documentului citat, pe baza evaluării din teren cu privire la situația socio-economică a populației vizate, a regimului juridic, economic şi tehnic al imobilelor, a expunerii la riscuri naturale, biologice și antropice, și a prevederilor din documentațiile de urbanism în vigoare, grupul de lucru constituit la nivel local va stabili măsuri specifice de intervenție. Măsurile propuse trebuie să fie adaptate nevoilor populației din așezarea informală, precum și comunităților din vecinătate, în vederea asigurării cerințelor de siguranță și dezvoltare durabilă. Totodată, măsurile pot viza relocarea populației, iar în situația în care așezarea informală este situată în zone ce impun relocarea, autoritățile administrației publice locale identifică rezerve de teren pentru soluții alternative de locuire sau destinate construirii de locuințe de necesitate sau sociale.

Mutați în construcții provizorii

Proiectul legislativ al Ministerului Dezvoltării arată că relocarea populației se va impune în cazul în care unitățile destinate locuirii dezvoltate spontan sunt amplasate pe terenuri cu funcțiuni incompatibile cu funcțiunea de locuire, precum și în zone de risc care pun în pericol sănătatea și siguranța populației. Totodată, evacuarea se impune și în cazul ocupării unor construcții localizate pe terenuri proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice, pentru care populația din așezarea informală nu deține drept de proprietate sau de posesie şi nu există posibilitatea de obținere a unui drept real asupra imobilului. Populația din așezările informale va fi relocată și în cazul în care așezarea informală se situează în zone construite protejate, în zone de protecție a monumentelor istorice, pe situri arheologice, în situri Natura 2000 şi altele tipuri de zone protejate prin lege. Dacă autoritățile locale nu dețin locuințe sociale pentru persoanele evacuate, acestea vor fi cazate în unități de locuire provizorii, care să fie amplasate pe terenuri situate în afara ariei expuse riscurilor naturale, biologice și antropice și să se asigure protecția populației și accesul locuitorilor la servicii de interes public general, în centre rezidențiale sau în locuințe de necesitate.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.642 afisari

3 COMENTARII

  1. Cand Ceausecu a dispus integrarea tiganilor in societate le-a dat locuinte in blocurile nou construite printre romani ,rezultatul a fost un dezastru real pentru comunitate indiferent de oras sau judet.Tiganii au bagat caii in apartamente ,au rupt usile ,au scos parchetul si l-au pus pe foc ,au facut foc in mijlocul camerelor ,si-au facut nevoile pe unde apucau.Scandalurile se tineau lant,conflictele cu ceilalti locatari erau la ordinea zilei.
    Dupa 89 tiganii au devenit o reala teruare pentru restul populatiei :hotia,crimele ,scandalurile traficul de carne vie- prostitutia , cersetoria ,mizeria ,dezordinea au atins nivele alarmante,politia de azi toleranta si corupta este santajata de tigani cu orce.
    Acolo unde opinia publica a vrut sa scape de tigani si de faradelegile lor i-a marginalizat.
    Mizeria din tiganii constituie adevarate focare de infectie de raspandire a unor epidemii.
    Plaga EUROPEI -tiganii s-au dovedit a fi imposibil de integrat ,Romania incriminata ani de zile datorita tiganilor poate azi reprosa Europei civilizate si cu legislatie permisiva ca n-a facut nimic nici ea pentru ai civiliza si integra pe tigani ,ba mai mult
    tiganii au creat mii de acte antisociale in UE.
    Unde-s metodele UE de integrare a tiganilor a emigrantilor care -s principalul factor perturbator al unei vieti civilizate sigure in UE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger