AcasăNewsÎncepe admiterea la liceu. Când și cum se completează opțiunile și când...

Începe admiterea la liceu. Când și cum se completează opțiunile și când are loc repartizarea computerizată

(sursa foto: Facebook/Ministerul Educației - România)

Ministerul Educației, anunț important în contextul în care începe procedura de admitere în liceu.

După ce au trecut cu bine de Evaluarea Națională 2024 și au aflat ce note au obținut la examenul de la finalul clasei a VIII-a, pentru mulți elevi încep acum emoțiile înscrierii la unul dintre liceele dorite, pentru a-și continua studiile.

În tot acest context, se anunță că miercuri, 10 iulie, va fi publicată ierarhia candidaţilor – prima etapă a admiterii la liceu 2024. Repartizarea computerizată a elevilor va avea loc în 24 iulie.

Părinţii şi elevii sunt sfătuiţi să realizeze o listă cu specializările dorite, în ordinea preferinţelor, dar şi să verifice cu atenţie codurile aferente. De asemenea, se recomandă completarea unui număr suficient de opţiuni.

Ministerul Educaţiei a realizat un Ghid privind admiterea la liceu 2024. Acesta poate fi consultat AICI.

Documentul, postat pe site-ul Ministerului Educaţiei, conține o serie de recomandări pentru părinţi şi elevi. Acestora li se cere să fie atenţi la specializările alese, dar şi să aibă un număr suficient de opţiuni, astfel încât elevii să nu rămână nerepartizaţi.

De asemenea, documentul le explică elevilor şi părinţilor cum să completeze opţiunile.

sursa foto: captură foto edu.ro

Ministerul precizează şi datele din calendarul admiterii la liceu 2024:

10 iulie – publicarea ierarhiei candidaţilor

Repartizarea pe locurile speciale pentru romi şi CES

15-16 iulie 2024 – completarea opţiunilor

18 iulie 2024 – repartizarea candidaţilor şi comunicarea rezultatelor

Admiterea în învăţământul special

15-16 iulie 2024 – înscrierea şi repartizarea candidaţilor

Repartizarea computerizată

11-22 iulie – completarea, în fişele de înscriere, a opţiunilor, alături de părinţi şi de profesorii diriginţi

24 iulie – repartizarea computerizată

Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale 2024, publicate marți

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, 9 iulie, rezultatele finale ale Evaluării Naţionale 2024, examenul pe care l-au susținut elevii absolvenți ai clasei a VIII-a. Din câte s-a anunțat oficial, au fost depuse 27.640 de contestaţii, reprezentând 8,76% din numărul total de lucrări. Cele mai multe contestații au fost depuse la Limba și literatura română – 14.485 contestații.

„În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi), în creștere cu 0,1% (203 elevi) față de rezultatele inițiale (74,4%). În anul 2023, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 76,4%.

A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 65 la 74 (466 în anul 2023)”, a comunicat Ministerul Educației.

Precizări importante de la Ministerul Educației

„Precizăm că Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere, calculată pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal.

În acest sens, miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, va fi publicată ierarhia la nivel județean/al municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a.

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11 – 12 iulie, respectiv 15 – 22 iulie. Tot în aceste intervale sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 2025 va avea loc în data de 24 iulie”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Educației, marți, 9 iulie, într-un comunicat în care s-a prezentat o sinteză a rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor, la Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2024).