AcasăNewsÎncălzirea în București. Ce îi așteaptă pe locuitorii Capitalei la iarnă. Șeful...

Încălzirea în București. Ce îi așteaptă pe locuitorii Capitalei la iarnă. Șeful ELCEN: „Vor mai fi colo-colo avarii”

sursa foto: botosaninews.ro

Chiar dacă e încă toamnă calendaristic vorbind, pe măsură ce sezonul rece, de iarnă, e tot mai aproape, mulți locuitori ai Capitalei se gândesc de pe acum la cum vor arăta lucrurile, în lunile de iarnă, la „capitolul” încălzire în apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Și se întreabă dacă vor fi probleme cu furnizarea căldurii în apartamente. Mai ales că, pe timpul verii și chiar la începutul toamnei, nu au lipsit avariile și lucrările la sistemul de termoficare. Care au lăsat multe blocuri fără apă caldă pe durata în care s-au făcut astfel de lucrări de înlocuire, modernizare sau reparații la rețeaua de termoficare din Capitală.

Ce spune șeful ELCEN: „Gaze pentru iarna aceasta avem”

Așadar, la ce să se aștepte, în iarna ce vine, locuitorii Capitalei? Pentru iarna aceasta există stoc de gaze, rezultă dintr-un anunț venit de la vârful ELCEN. Iar în condiţiile în care va fi o iarnă similară cu precedentele nu estimăm să fie probleme în Bucureşti, dar se vor mai înregistra „colo-colo” avarii, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), Claudiu Creţu, potrivit Agerpres.

„Gaze pentru iarna aceasta avem. Avem un contract cu Romgaz şi, de asemenea, cu Petrom pentru diverse cantităţi. În condiţiile în care iarna viitoare va fi o iarnă similară cu precedentele, nu estimăm să fie probleme. Acest domeniu al gazelor este unul mult mai complex decât ce facem luna viitoare sau de anul viitor. În 2017, 2018, 2019, sistemele centralizate de încălzire erau văzute ca desuete, ca un semn a trecutului. Foarte uşor ne-am dus pe vârful trendului european şi deja erau mulţi care cântau declinul sau chiar dispariţia atât a sistemelor centralizate de încălzire, cât şi al gazelor, ceea ce nu se poate. Eu am pus o întrebare simplă: cum încălzim Bucureştiul? Mulţi nu mai voiau să audă de gaze.

E nevoie de aproape o mie de gigacalorii, iarna, doar pentru blocurile care sunt conectate la sistemul central. E foarte uşor de vorbit doar de planuri, dorinţe, hidrogen şi regenerabile etc. Dar realitatea este că majoritatea sau peste jumătate din energia primară se consumă în încălzire şi în răcire. Gazul este o foarte mare componentă. Deci, trebuie într-adevăr să fim realişti”, a declarat Creţu.

„Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze? Este extraordinar, iar astăzi suntem pe un trend, zicem noi, pozitiv. Adică avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze. Noile centrale pe gaze vor echilibra sistemul energetic”, a adăugat acesta.

Șeful ELCEN: Realitatea este că, şi anul acesta, funcţionăm cu CET-uri din anii 64, dar avem proiecte

sursa foto FacebookClaudiu Cretu

Potrivit reprezentantului ELCEN, pentru Bucureşti este nevoie de proiecte bine gândite, cu o trecere parţială resursa geotermală, notează sursa menționată. Șeful ELCEN spune că și în iarna ce vine „vor mai fi colo-colo avarii”, oficialul aducând în discuție faptul că „şi anul acesta, funcţionăm cu CET-uri din anii 64”.

„Sunt proiecte care trebuie bine gândite, analizate şi trecerea la geotermal va fi una parţială, deci vorbim de o integrare a tehnologiilor regenerabile. Eu nu văd astăzi o schimbare totală. Da, dacă stăteam pe o rezervă de geotermal cu o sută şi ceva de grade sub Bucureşti, poate luam în calcul, dar când ştim că vorbim de 50, poate 60 de grade Celsius, evident că este nevoie şi de gaz. şi nu toată lumea este la sistemul centralizat.

Soluţia pentru viitor este de a gândi gazul aşa cum s-a mai spus, în combinaţie sau integrat într-un format hibrid cu celelalte tehnologii (…) Suntem de partea bună a istoriei, dar drumul e foarte lung. Realitatea este că, şi în iarna asta, vor mai fi colo-colo avarii. Realitatea este că, şi anul acesta, funcţionăm cu CET-uri din anii 64, dar avem proiecte, sunt în evaluare şi sperăm în cel mai scurt timp să lansăm licitaţii, astfel încât în 3-4 ani, 5 ani să putem avea centrale noi”, a mai spus şeful ELCEN.

Ce anunțase primarul Nicușor Dan, la finalul lunii septembrie

Vă amintim că, la finalul lunii septembrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunța, pe o rețea de socializare, că în primele opt luni ale anului în curs au fost reabilitate circa 45 de kilometri de conducte magistrale de termoficare.

„În primele opt luni ale acestui an, am reabilitat aproximativ 45 km de conducte magistrale de termoficare.

Avem deschise în prezent 18 șantiere pentru modernizarea sistemului de termoficare, urmează să deschidem și altele, pentru a schimba treptat toate conductele vechi de peste 40-50 de ani, din cauza cărora se produc avarii dese.

Pentru 14 dintre aceste șantiere, finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, iar pentru restul de 4 de la bugetul local și cofinanțare Ministerul Dezvoltării.

Reamintesc faptul că anul trecut am schimbat 50 km de conducte de termoficare.
Continuăm investițiile în acest domeniu, astfel încât toți locuitorii Capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire să beneficieze de căldură și apă caldă în parametri optimi”, transmisese primarul Nicușor Dan, pe Facebook, într-un mesaj postat în 30 septembrie.

177 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si pretul ,ba la moleculele tale de calorii care este??? Ca in germania si franta???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger