AcasăNewsÎncălzirea globală: ies la iveală microbi şi viruşi periculoşi

Încălzirea globală: ies la iveală microbi şi viruşi periculoşi

Cercetătorii francezi ne avertizează: topirea ghețarilor eliberează în atmosferă microbi și viruși congelați de-a lungul secolelor! Pare neverosimil, dar bacteriile şi viruşii din gheaţă şi permafrost au stat în perfectă stare de conservare la rece, fără oxigen și într-un loc întunecat. Acum, renasc pe măsură ce clima pământului se încălzeşte.

În toată istoria lor, oamenii s-au confruntat cu tot felul de maladii, de la ciuma bubonică la variolă, reușind, însă, să reziste tuturor pericolelor. Iată că un pericol și mai mare ne paște și aici e vorba de schimbările climatice care topesc permafrostul (un strat de sol îngheţat permanent, cu o adâncime de până la 50 de centimetri). Topirea gheții ar putea deschide o cutie Pandorei în materie de boli.

De la an la an, temperatura din Cercul Artic crește de aproximativ trei ori mai rapid decât în restul lumii, iar asta îi îngrijorează pe oamenii de știință, care avertizează că o serie de viruşi patogeni pot infecta tot ce înseamnă viață pe Terra.

Biolog la Universitatea Aix-Marseille, din Franţa, Jean-Michel Claverie a analizat microbii din permafrost şi afirmă că a găsit multe specii foarte periculoase pentru oameni: „Deocamdată, zonele de permafrost nu sunt foarte locuite, însă dacă oamenii vor începe să sape aici, pentru a extrage diferite resurse, se poate declanşa un adevărat dezastru”. Cu alte cuvinte, stați departe de resursele de gaz de la Cercul Polar!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
463 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger