AcasăNewsÎncă un aliment de bază s-a scumpit enorm în România. Prețul său...

Încă un aliment de bază s-a scumpit enorm în România. Prețul său s-a triplat

scumpiriÎncă un aliment de bază s-a scumpit enorm în România. Prețul său s-a triplat

Mămăliga poate fi un bun substitut al pâinii, care s-a scumpit și ea. Însă iată că acest produs a ajuns și el un lux în România.

În iunie, existau speranțe că prețul porumbului va scădea pe măsură ce anul va continua. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, prețul porumbului a fost împins în sus de cei doi factori. Primul este lanțul de aprovizionare, al doilea este invazia rusă.

Prețul mălaiului s-a triplat

Când prețul porumbului a atins în aprilie un maxim al ultimilor nouă ani, specialiștii au explicat că, chiar înainte ca războiul să aducă confuzie, prețul porumbului creștea din cauza acelorași costuri de transport care au adus haos în economie.

Deși România este un important cultivator și producător de porumb, fermierii se plâng că finalul anului va aduce o creștere a prețurilor. Motivul principal este lipsa de irigații, spun fermierii, iar efectul lipsei irigațiilor a dus la o producție extrem de slabă în 2022.

un kilogram de mălai a ajuns să aibă prețul de trei ori mai mare decât în urmă cu câteva luni! Astfel, pe pagina de Facebook Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, o femeie postat un mesaj plin de indignare: o pungă de mălai a ajuns să coste 9 lei și 49 de bani!

Scumpiri majore la alimentele de bază

Mălaiul nu este singurul aliment care a ajuns să aibă un preț uriaș. Uleiul, de exemplu, a ajuns să coste și 15 lei în unele magazine, iar prețul ouălor a crescut considerabil. Astfel, cel mai ieftin carton de 30 de ouă era la raft de 13,50 lei acum costă 20 de lei.

Un litru de lapte va costa acum la raft, față de luna trecută, cu 2 lei mai mult, iar prețul făinii a crescut cu 50%.

author avatar
Andreea Vlad
1.093 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger