AcasăNewsInca doua zile si vine valul de scumpiri!

Inca doua zile si vine valul de scumpiri!

Fumatorii au motive adevarate de ingrijorare, intrucat in doua zile, incepand din 1 aprilie, tigarile se scumpesc. Si asta nu e tot! Vom plati mai mult pentru electricitate, facturile de gaz si pentru carburanti.

Acciza specifica la tigarete va creste de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete, cat este in prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de tigarete (plus 3,16%). Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in prezent, pootrivit televiziunilor de stiri.

Scumpirile din ultima vreme nu vor face altceva decat sa incurajeze piata neagra a tigaretelor. Autoritatile spun ca in ianuarie 2014 s-a inregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate.

Si acestea nu sunt singurele scumpiri care ne asteapta de la 1 aprilie. Vom da mai multi bani pe electricitate, pe facturile de gaz si pe carburant. De la 1 aprilie, scumpirile se vor tine lant, tinand cont ca se scumpesc gazul, curentul, benzina si motorina. Astfel, de marti se va introducere acciza suplimentara pe carburanti, de 7 eurocenti pe litru, care va aduce un plus de 40 de bani pe litrul de carburant, fie ca vorbim despre benzina sau despre motorina.

Energia electrica se va scumpi si ea. Este vorba despre o majorare de 1 la suta pentru persoanele fizice. Scumpirile vor genera, in mod automat, prin costul de productie sau de transport, cresteri de preturi pentru absolut toate produsele comercializate in Romania, dar si pentru cele care vin din export.

Nici gaze naturale nu vor scapa de scumpiri, acestea suferind o majorare de 2 la suta. Procentul de scumpire este de 2 la suta pentru populatie si 4 la suta la industrie.

author avatar
Andra Nesu
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger