AcasăNewsÎncă doi oficiali ruşi, suspecţi de spionaj în Bulgaria

Încă doi oficiali ruşi, suspecţi de spionaj în Bulgaria

Bulgaria ar putea expulza doi diplomați ruși pe care procurorii bulgari îi suspectează de spionaj, a declarat vineri ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva.

Un alt diplomat a fost expulzat din Bulgaria, fiind acuzat de spionaj, în luna octombrie. „Am primit scrisori de la procurori cu aceste acuzaţii. Vom lua măsurile pe care suntem obligaţi să le luăm şi cel mai probabil îi vom declara pe suspecţi <<persona non grata>>”, a declarat Ekaterina Zaharieva, adăugând că va convoca ambasadorul rus la Sofia pentru discuţii. Ambasadorul Rusiei a declarat că a primit o înştiinţare în acest sens: ”Nu a fost prezentată nicio dovadă care să confirme activităţile lor incompatibile cu statutul lor. Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de îngrijire”. Procurorul şef bulgar, Ivan Geshev, a confirmat că a început o anchetă a celor diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, Dmitri Mikhailovich Yaroshenko şi Alexander Khvatov. „L-a informat pe Ministrul Afacerilor Externe cu privire la culegerea de probe privind activităţile de spionaj desfăşurate de doi resortisanţi străini cu imunitate diplomatică pe teritoriul ţării”, a declarat Parchetul General într-o declaraţie pe site-ul oficial. Procurorii au informat că un prim-secretar din cadrul departamentului consular al Ambasadei Rusiei a avut activităţi de spionaj încă din 2017, încercând să colecteze informaţii despre procesul electoral din Bulgaria. Un al doilea diplomat spiona sectorul energetic al statului membru UE şi măsurile de securitate energetică încă din octombrie 2018. Bulgaria a expulzat în ultima perioadă mai multi ruşi acuzaţi de spionaj.

La Davos, autoritățile din Elveția au dejucat o operațiune de spionaj rusească care implica folosirea unor agenți care s-au dat drept instalatori și care aveau misiunea de a instala microfoane, pentru a obține informații de la liderii și oamenii de afaceri prezenți la Forumul Economic Mondial.

 

159 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger