AcasăNewsInaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a dat verdictul: Bashar al-Assad, responsabil...

Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a dat verdictul: Bashar al-Assad, responsabil de crime impotriva umanitatii

Bashar al-Assad a fost numit explicit vinovat de crime impotriva umanitatii

Investigatorii ONU au strans un urias dosar care probeaza crime impotriva umanitatii comise de regimul lui Bashar al-Assad, numind pe cei ce se fac vinovati „pana la cel mai inalt nivel”.

Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a anuntat, pentru prima data, ca exista probe care indica  responsabilitatea presedintelui Bashar al-Assad.

Identificarea vinovatilor pentru a fi judecati

Bashar al-Assad a fost numit explicit vinovat de crime impotriva umanitatii

Comisia de ancheta privind situatia din Siria din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului „a produs cantitati enorme de probe cu privire la crime de razboi si crime impotriva umanitatii, iar probele arata ca oficiali ai Guvernului, inclusiv presedintele Bashar al-Assad, sunt responsabili de crime impotriva umanitatii si crime de razboi”, se arata in raport. Insa, si de partea cealalta, de partea frontului care lupta impotriva regimului, au fost documentate abuzuri, cazuri de tortura, crime etc.  Comisia are ca misiune sa ancheteze toate incalcarile drepturilor omului raportate de la inceputul revolutiei siriene, din martie 2011, si sa identifice vinovatii, pentru a fi judecati. In ultimul raport, in septembrie, Comisia a acuzat regimul de comiterea unor crime impotriva umanitatii si crime de razboi, iar rebeliunea de crime de razboi, insa fara sa numeasca explicit vinovatii.

O catastrofa umanitara

Peste un milion de sirieni, care locuiesc in zone afectate de luptele permanente sau de controlul strict al armatei lui Bashar al-Assad, nu au hrana, iar distribuirea ajutoarelor alimentare este imposibila, a anuntat Federatia Internationala a Crucii Rosii (FICR). Organizatia trage un semnal de alarma ca „enorma criza umanitara” se va agrava odata cu venirea iernii, oamenii fiind privati de surse de caldura, ceea ce se adauga privatiunilor zilnice.

author avatar
Adina Mutar
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger