AcasăNewsIn zona imobiliara, taxele lovesc in inexistenta clasa de mijloc

In zona imobiliara, taxele lovesc in inexistenta clasa de mijloc

Strategia Nationala a Locuirii este document elaborat de Ministerul Dezvoltarii si aflat in dezbatere publica. Acesta prevede aplicarea unui TVA de 5% la achizitionarea unei locuinte noi pentru cei care  au venituri mai mici decat salariul mediu pe economie. La ceilalti e jale!

Intr-un comunicat al Grupului de initiativa pentru Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romaniase precizeaza ca Strategia Nationala a Locuirii propune ca TVA-ul aplicat tranzactiilor imobiliare sa varieze in functie de veniturile cumparatorului. Etalonul de la care se face diferentierea va fi venitul mediu din Romania. Valoarea acestuia este de 2.078 lei, adica aproximativ 460 de euro.

Iata tampenia

Potrivit acestei propuneri, daca un apartament este scos la vanzare cu un pret de 60.000 de euro, un cumparator cu un salariu de 2.078 de lei va plati TVA de 5% si un pret final de 63.000 de euro, in timp ce persoanele cu venituri care depasesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plati TVA de 20% si un pret final de 72.000 de euro. Cu circa 10.000 de euro mai mult decat ar plati romanul cu salariu mediu,  echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Limpede, reprezentantii Grupului de initiativa pentru Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romania consider ca aceasta masura este discriminatore.

Da-o-ncolo de clasa de mijloc

Mai mult, avansul pe care il va plati acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai incadra pentru a accesa programul ”Prima Casa”. Masura va afecta indirect si populatia pe care Strategia actuala isi propune sa o ajute, subliniaza specialistii. “Masura doreste sa incurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea platesc deja TVA de 5% pentru tranzactii cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic, va fi taxata suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economica a Romaniei si la bugetul de stat, in timp ce situatia persoanelor cu venituri mici ramane neschimbata”, precizeaza reprezentantii Grupului de initiativa.

Argumente de buna intentie, dar subtiri rau de tot

Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la inceputul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzactiile imobiliare cu imobile noi, care au preturi mai mici de 450.000 de lei (echivalentul a circa 100.000 de euro). Tranzactiile cu imobile noi cu valori mai mari sunt taxate cu TVA de 20%. Plafonul actual pentru aplicarea TVA de 5%, valabil de la 1 ianuarie 2016, a fost stabilit de legiuitor ca fiind un prag care ofera doua beneficii reale. Pe de-o parte protejeaza bugetul de stat, deoarece este un plafon care nu permite achizitionarea de imobile de lux, referindu-se clar la clasa de mijloc din Romania. Pe de alta parte, incurajeaza clientii sa caute imobile de calitate, care sa permita o locuire decenta pentru familiile lor si achizitionarea de imobile cu suprafete medii, in care sa se poata dezvolta familii cu unul sau mai multi copii (incurajand natalitatea, aspect important pentru statele cu un sistem de pensii bazat de solidaritatea intre generatii).

author avatar
Catalin Dumitrescu
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger