AcasăNewsIn sfarsit! Romania pune piciorul in pragul Ungariei!

In sfarsit! Romania pune piciorul in pragul Ungariei!

In sfasit ministrul de externe Baconski iese din inertie!

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care „partea romana si-a exprimat dezacordul fata de declaratiile publice din 15 iunie 2011 ale autoritatilor ungare referitoare la proiectul reorganizarii administrative”.

In sfasit ministrul de externe Baconski iese din inertie!

„Partea romana a apreciat ca neuzual si nepotrivit demersul public al partii ungare in conditiile in care reorganizarea teritoriala a Romaniei este o chestiune strict de politica interna, iar dezbaterea publica pe marginea acestui proces a fost lansata de putin timp”, se arata intr-un comunicat MAE referitor la intrevederea cu Fuzes.

Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice, afirma vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI. Proiectul de reorganizare administrativa reprezinta o amenintare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat ca au mai existat planuri de acest fel si ca este greu de spus cat de serioase erau in contextul politic „furtunos”.

„Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica”, subliniaza Semjen., care s-a facut ca nu stie ca propunerea nu vizeaza separarea celor trei judete, Harghita, Covasna si Mures, ci adaugarea la ele a altora trei: Alba, Brasov si Sibiu.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteste de masurile antimaghiare din vreamea regimului Ceausescu, cand regiunea autonoma Mures a fost desfiintata. Pozitia Ungariei este ca, indiferent daca vor fi operate aceste modificari, „realitatea” Tinutului Secuiesc trebuie respectata, adauga vicepremierul ungar.

Conform lui Semjen, daca planul PDL de fuzionare a actualelor judete va fi implementat, proportia etnicilor maghiari in noile unitati administrative ar scadea dramatic.

 

Ambasadorul Ungariei: „Interesul Ungariei este natural”

„Nu pot sa adaug nimic si sa comentez nimic in legatura cu declaratia din partea Ministerului roman de Externe. Dar, daca vreti parerea mea personala, care nu are nimic in comun cu declaratia din partea Ministerului si cu declaratia domnului Semjen, eu cred ca interesul din partea Ungariei este absolut de inteles pentru ca este vorba de o chestiune care este foarte importanta pentru comunitatea maghiara din Romania”, a spus Fuzes.

„Punem o intrebare: ce va fi, care sunt planurile din partea Guvernului si Parlamentului roman? Asta este….rugam informatie. Asta este ceea ce am facut, o intrebare. Si am primit raspunsul ca este vorba despre un proces democratic in Parlamentul Romaniei si intre partidele politice din Romania. Daca vreti parerea mea personala, eu cred, eu am convingerea ca interesul din partea Ungariei este natural, acest lucru este important si pentru noi. Acest lucru este absolut natural: ce este, ce va fi, care este parerea comunitatii maghiare din Romania si atat”, a mai comentat Fuzes.

author avatar
A.P. Redactor
503 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu este momentu nici timpul pentru romani sa region-
    alizeze tara .asta-i parerea mea ,oameni(parte)din
    romaniea o duc la limita ca situatie sociala ,dar
    trebuie luate masuri de redresarea economiei,agricu-
    tura,crearea locui de munca,cheltuirea banului
    public cu maxima eficienta ,sanatate,invatamant,sunt
    probleme care lasa de dorit !Sunt curios ?maiii
    poate mult rezista acest popor sa fie umilit de
    acesti HORTISTI ,NATIE SPURCATA UNGUREASCA CATTTTT?/
    Acest chior si-acest guvern provenit din reziduri
    umane incompetenti au depasit limita .ion de vaslui
    zi vasile zii zum zum zum zum .pa pa

  2. Daca este o problema de viata si de moarte pentru maghiari, nu au decat sa crape linistiti, le gasim noi loc de veci. M-m saturat de prostiile lor si de amenintarile lor. Daca Funar sau Vadim ar fi indemnat la nesupunere civica, la inceput fara arme, cum au spus-o bozgorii, iesea un scandal monstru, dar cand o spun maghiarii se lasa tacerea atat de adanc, incat se aude cum limba lui Boc freamata de frica sub izmenele ungurilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger