AcasăNewsIn premiera, muzeul Luvru expune in Iran

In premiera, muzeul Luvru expune in Iran

Pentru a nu supara islamul, nudurile au ramas in Franta

Arta, mai puternica decat diplomatia? In timp ce vizita ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avut loc, luni, intr-un climat tensionat, iranienii au descoperit 50 de opere ale celebrului muzeu parizian in capitala Teheran.

Pentru a nu supara islamul nudurile au ramas in Franta

Un sfinx egiptean vechi de 2400 de ani, un bust al limparatului roman Marc Aureliu, tablouri de Rembrandt sau Corot sunt numai cateva din operele expuse in Muzeul National din Teheran. Un eveniment care arata vointa Frantei de a relua legaturile istorice cu Iranul, in ciuda fazei dificile prin care trec relatiile bilaterale si in care Donald Trump a denuntat ”lacune teribile” in acordul nuclear semnat de tarile europene cu Teheranul.

Ministrul francez de Externe Jean Yves Le Drian la inaugurarea expozitiei la Muzeul National din Teheran

Franta a avertizat Iranul in privinta programului sau balistic si politicii regionale a tarii, foarte activa in Siria de partea presedintelul Bashar al-Assad, sau in Yemen. ”In tumultuosul ocean al relatiilor internationale, diplomatia culturala este un far pe care trebuie sa-l intretinem impreuna”, a declarat dibaci omologul lui Le Drian, Mohammad Javad Zarif, la inaugurarea expozitiei. De notat ca in cadrul aspectelor pozitive a relatiilor franco-iraniene figureaza si reintoarcerea in Iran a unor mari firme ca Peugeot, Renault si Total. Operele (sculpturi, picturi, antichitati etc) au fost aduse din Franta in Iran cu un avion cargo iar deschiderea expozitiei este rezultatul a doi ani de munca dupa semnarea unui acord de cooperare culturala, in 2016. Evident, reprezentarile nud au fost excluse din avionul ce a plecat spre Teheran.

author avatar
Tudor Borcea
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger