AcasăNewsÎn plină criză, comunitatea din Popești Leordeni face apel la Dragoș Botoș...

În plină criză, comunitatea din Popești Leordeni face apel la Dragoș Botoș de la Ministerul Mediului

În actuala situație de criză și frica răspândirii virușilor în apropierea caselor și a gospodăriilor, comunitatea de cetățeni din Popești Leordeni și comuna Glina, învecinate cu groapa de gunoi Glina, fac un apel disperat către Dragoș Laurian Botoș de la Ministerul Mediului pentru a opri autorizarea ilegală a stației de sortare din cadrul depozitului Glina aflată în apropierea caselor acestora.

Din informațiile de ultima oră, care provin de la grupurile de cetățeni afectați de poluarea de la periculoasa groapă de gunoi Glina și care se tem în continuare pentru siguranța și sănătatea familiilor lor, rezultă faptul că Botoș Dragoș Laurian, actualul consilier al Ministrului Mediului, Costel Alexe, este fostul asociat și administrator al societății Ecorec S.A., care administrează groapa de gunoi Glina.

Drama vieții oamenilor din Popești Leordeni și Glina care au trăit în ultimii 15 ani printre gunoaie, mizerie și miros lângă un munte nociv de gunoi de peste 100 m, aflat la mai puțin de 70 m de casele locuite, a fost posibilă datorită ilegalităților comise de administratorii, asociații sau împuterniciții de la periculoasa groapă de gunoi conexate cu interesele meschine ale unor funcționari publici care aveau obligația fermă, legală si morală să apere drepturile comunităților locale și să le protejeze pe acestea de pericolele factorilor de mediu dăunători.

Odată cu decizia de închidere a periculoasei gropi de gunoi oamenii legii și anchetatorii au deschis mai multe dosare de urmărire penală cu autori cunoscuți având ca obiect infracțiunile comise privind autorizarea periculosului focar de infecție, cercetarea infracțiunilor de poluare, cât și conexia cu infracțiunile internaționale privind spălarea de bani la groapa de gunoi, specialiștii apreciind că este vorba de cea mai mare rețea specializată în infracțiuni de mediu din România, dosar penal nr. 11475/P/2019 și nr. 1022614/P/2019.

Aceștia mai spun că obiectivul principal al lui Botoș este acela de a reautoriza groapa de gunoi Glina sub masca autorizării unei Stații de Sortare a deșeurilor, care este parte componentă din vechea groapă de gunoi Glina administrată în trecut chiar de Botoș.

Este o situație alarmantă pentru sănătatea noastră, mai spun oamenii din Popești Leordeni, deoarece tot amplasamentul gropii de gunoi Glina este contaminat iar stația de Sortare se află lângă casele oamenilor așa cum sunt și munții de gunoaie care ne-au distrus viața și sănătatea iar resturile de gunoaie care ar proveni din sortare ar fi îngropate tot lângă casele noastre la mai puțin de 70 de metri.

Aceasta ar însemna redeschiderea mascată a vechii gropi de gunoi Glina, ceea ce ar reprezenta o crimă pentru noi și pentru toate comunitățile din jur, întrucât la statia de sortare ar veni toate deșeurile infestate cu viruși, de la blocurile aflate în carantină, iar restul de gunoaie ar fi depozitate în vechea groapă, exact lângă casele noastre, mai spun oamneii.

Pentru a pune în practică autorizarea Stației de Sortare de la Glina, se fac presiuni inimaginabile pe funcționarii publici de la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, care sunt legal implicați în această autorizare, în scopul că aceștia să comită ilegalități, fiind transmise informații viciate, argumente de genul parțial-adevărat, parțial-fals, folosinndu-se în discuție țintele de reciclare impuse de Comunitatea Europeană României.

“Argumentele folosite sunt false deoarece Comunitatea Europeană a interzis selectarea deșeurilor în amestec (deșeuri din plactic, carton, sticlă, metal, împreună cu material organic, deșeuri vegetale, resturi de alimente, coji de cartofi, varză etc.) în Stațiile de Sortare și acceptă doar selecția deșeurilor presortate fără material organic care produce fermentație și poluare în aer și în sol“, arată domnul Marin Frăsineanu, din Popești Leordeni, specialist de mediu.

Buna credință și onestitatea Ministrului Mediului, domnul Costel Alexe, este cât se poate de transparentă iar implicarea acestuia în rezolvarea problemelor de mediu și în problemele comunităților locale a dus de multe ori la aprecieri cinstite din partea oamenilor și a cetățenilor expuși la poluare și la afectarea cu factori de mediu dăunători, dar construirea unei echipe de încredere, onestă și cu pribitate morală, pe care se poate baza în viitor, reprezintă o provocare pentru orice demnitar cu viziune.

În condiții excepționale se impun măsuri excepționale, iar aplicarea acestora înseamnă implicarea autorităților care ar trebui să constientizeze toate pericolele la care ne expunem, clipă de clipă, mai spune domnul Marin Frăsineanu, care reprezintă vocea oamenilor expuși, din vecinătatea gropii de gunoi Glina.

 

1.294 afisari

2 COMENTARII

  1. Doar niște oameni bolnavi la cap nu și-ar dori ca o statie de sortare sa nu funcționeze. Multe interese financiare sunt in spatele acestui articol. ECOSUD sa facă bine sa-și construiască statie de Sortare deseuri cum trebuie, nu vrăjeala aia pe care o au acum, apoi sa vorbească.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger