AcasăNewsIn noaptea aceasta, Apocalipsa mayasa – salt in alt timp

In noaptea aceasta, Apocalipsa mayasa – salt in alt timp

Mii de turisti s-au strans la Chichen Itza, sa astepte „sfarsitul lumii”

Zeci de mii de oameni s-au strans in Mexic sa astepte „sfarsitul timpului si al lumii”, asa cum a fost „prezis”, de calendarul mayas, a se intampla la 21.12.2012.

Mii de turisti s-au strans la Chichen Itza, sa astepte „sfarsitul lumii”

Guvernul mexican s-a pregatit pentru un influx de peste 200.000 de „turisti” straini, care vor sosi la Chichen Itza astazi.

„Salt” in alt ciclu de viata

Numaratoarea Lunga a mayasilor n-are legatura cu niciun calendar modern

Mexicul, Guatemala, Honduras si Belize, unde se intindea odata civilizatia mayasa, au luat masuri speciale ca sa nu existe „episoade” de sinucidere in masa a unor exaltati.

Urmasii mayasilor, vreo sapte milioane de indieni, in majoritate catolici, nu mai prididesc sa le explice fratilor crestini ca ce asteapta ei pe pamantul Yucatanului n-are nicio legatura cu modul mistic in care preotii mayasi alcatuiau calendarul! Ceea ce se va intampla la sfarsitul unui ciclu de „13 baktun” (adica la data de „4 Ahau 8 Cumku”, conform preotilor mayasi) se aseamana oarecum cu isteria creata de celebrul „Y2K” , care trebuia sa dea intreaga lume peste cap la data de 1 ianuarie 2000. Chiar si samanii mayasi din prezent sustin ca totul se rezuma la „salt” in alt timp!

Timpul mitic al mayasilor

Mayasii nu masurau Timpul in modul in care o facem astazi. Timpul, fiind o zeitate, avea propriile dimensiuni mitice si un comportament care presupunea o anume ciclicitate, fara sa se excluda niciodata imprevizibilul, pentru ca un zeu nu putea fi citit ca o carte deschisa. De aceea, in calendarul mayas nu existau numere, ci simboluri, un sistem preluat si adaptat dupa calendarul olmec.  Matematica mayasa duce la timpuri trecute care abia pot fi cuprinse cu mintea si la timpuri atat de departe in viitor, incat te intrebi la ce bun asemenea calcule extrem de complicate. Toate acestea se voiau o demonstratie a eternitatii Timpului. Timpul mitic poate avea simultan trecut, prezent si viitor, iar pentru masurare, preotii mayasi foloseau trei sisteme diferite de datare, in paralel: Numaratoarea Lunga, Calendarul divin Tzolkin (de 260 de zile) si Calendarul civil Haab (de 360 de zile, cu o exindere de inca 5 zile). Ceea ce-i interesa era sa „surprinda” zilele de bun augur sau ghinioniste, ca sa stie la ce sa se astepte de la repetarea acestora. Zilele ghinioniste nu aveau denumiri fiecare in parte, ci in grup. Erau „zilele fara suflet”, pe care trebuia sa le petreci in rugaciuni, focurile din vetre erau stinse si populatia nu avea voie sa manance nimic cald.

„Apocalipsa”, o data la 52 de ani

Cum s-a ajuns la concluzia ca mitica data „4 Ahau 8 Cumku” ar fi 21 decembrie 2012? Aceasta este o istorie foarte controversata si, dupa multi cercetatori, plina de aproximari eronate ce au dus la calcule matematice fanteziste. In primul rand, data fatidica de „4 Ahau 8 Cumku” indica o cumpana ce se repeta la fiecare 52 de ani. Pentru azteci, completarea unui cerc calendaristic reprezenta tot un „sfarsit de lume”, intapinat prin rugaciuni, ca sa capete „credit” de viata inca 52 de ani. Cum a fost transpusa aceasta data fara nicio referire la ani in calendarul modern? De unde se incepe numaratoarea? Toate celelalte calendare – iulian, gregorian, musulman, iudaic, budist – sunt bazate pe cicluri astronomice, ale Soarelui, Lunii, Pamantului, cicluri precesionale.

Imposibil de corelat cu un timp „mecanic”

Un timp mecanic! Cel mayas era o curgere energo-informationala. In Templul de la Palenque este specificat ca Numaratoarea Lunga se bazeaza pe Arborele Lumii, numit in alte culturi Arborele Vietii. Un ciclu de evolutie pe Arborele Lumii dadea startul unui salt calitativ. Toate evenimentele petrecute pe Pamant, nasterea unor conducatori, moartea lor, razboaie, molime etc erau in stransa legatura cu energiile cosmice, iar preotii mayasi faceau profetii bazandu-se pe repetarea unor date. Este imposibil de corelat calendarul mayas atat de sofisticat si „personalizat” cu calendarul modern, atat de mecanic. Vincent Malmstrom, profesor emerit la Dartmouth, spune ca inceputul si sfarsitul unui ciclu mayas, „transpus” in calendarul modern, ar cadea „intr-o zi de 4 (sau 13), dintr-o sambata a unei luni!”! Fara ani!

Mayasii au prezis o schimbare a valorilor lumii

Conform credintelor mayase, data saltului calitativ este „13 baktun 13 ahau”, cand, conform profetiilor, cele 9 Lumi Subpamantene si cele 13 Ceruri intra intr-o noua era de evolutie, nicidecum de sucombare! Adica, incepand cu „13 baktun 13 ahau”, se va produce o schimbare a lumii, o avansare pe scara valorilor, care nu va avea loc fara conflicte. Insa Consiliul Batranilor Mayasi din Guatemala nu se hazardeaza sa faca nicio corelare cu timpul modern, urmarind alte semne care vestesc apropierea saltului calitativ pe alta „ramura” a Arborelui Vietii.

author avatar
Adina Mutar
1.802 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger