AcasăNewsIn Las Vegas, banii vorbesc, nu mortii

In Las Vegas, banii vorbesc, nu mortii

Dupa ce 59 de oameni au fost ucisi peste 500 au fost raniti langa hotelul cazino Mandalay Bay, Casa Alba a estimat ca ar fi ”prematur” sa fie redeschisa dezbaterea privind controlul vanzarilor de arme de foc in SUA. Dar cand ar fi ”matur”?

”Astazi este o zi pentru a-i consola pe supravietuitori si a-i plange pe cei care i-am pierdut”, a declarat Sarah Huckabee Sanders, purtatorul e cuvand al lui Donald Trump. ”O ancheta este in curs pentru a se afla motivatiile tragatorului. Ar fi prematur sa vorbim de politica cand nu cunoastem toate faptele”, a adaugat Sanders, avertizand contra tentatiei de a ”crea de legi care nu vor ajuta la impiedicarea” unor drame ca cea din Las Vegas. Sustinut in forta de National Rifle Association (NRA), puternicul lobby pentru arme de foc, Trump a aparat, in timpul campaniei electorale, din rasputeri al doilea Amendament al Constitutiei americane, care apara dreptul americanilor de a detine si a purta arme.

Republicani vs democrati

Dupa fiecare ucidere in masa cu arme de foc, precum cea din Las Vegas, o parte din SUA se intreaba despre capacitatea societatii de a indura si tolera acest fenomen, tipic american. Dincolo de statistici, macelul din L.A. s-a soldat cu acelasi ”ritual”: republicanii indeamna la ”rugaciuni si  reculegere” in timp ce democratii zbiara pentru un control mai strict al armelor de foc. In loc de raspuns, deseori autoritatile ii catalogheaza din start pe ucigasi drept dezechilibrati mintal. Drama din Las Vegas a produs si alte efecte: actiunile fabricantilor de arme de foc au crescut in ziua masacrului, temererile introducerii de noi controale antrenand chiar o crestere a vanzarilor de arme de foc. Dar National Riffle Association a fost aratata cu degetul de presa americana care a dezvaluit ca 49 senatori din 100 si 258 de reprezentanti din Camera din 435 au acceptat donatii de la NRA.

Sin City

Atacul din L.A. a readus in discutie securitatea in hotelurile-cazino sau in locurile unde au loc spectacole. Stephen Paddok a reusit fara bataie de cap sa aduca in camera sa din hotelul Mandalay Bay un intreg arsenal.

Zeci de oameni au murit dar ruletele<br >se învârt în continuare în Las Vegas

Unii experti estimeaza ca nimic nu ar fi putut impiedica tragedia de luni. In traducere libera: banii sunt mai importanti ca vietile oamenilor. Pentru ca in Las Vegas sunt peste 150.000 de camere de hotel iar controalele, mai ales in hoteluri-cazino uriase cum este Mandalay Bay, sunt doar teorie. Cazinouri care au pus Vegas pe harta lumii. ”Nu este neobisnuit ca oamenii sa vina cu bagaje mari in aceste hoteluri”, remarca Richard Frankel, fost agent FBI si actual profesor de studii de securitate la St. John University. Sigur ca este posibila o mai buna supraveghere a hotelurilor-cazino, insa acestea trebuie ”sa pastreze un echilibru intre securitate si a ramane locuri atragatoare pentru clienti care vin sa se distreze, sa cheltuie bani”, spune Jason Porter, vicepresedinte al societatii de gestiuni a riscurilor Pinkerton. Economic vobind, aceste hoteluri gigantice spun ca nu este fezabil un control al bagajelor, tinand seama de traficul urias de clienti si invoca cozi uriase la receptii, similare cu cele de pe aeroporturi. Camere, detectoare de metale la fiecare usa, elicoptere, drone, lunetisti pe acoperisuri ? Prea costisitor, fara a mai vorbi de ”atingeri la viata privata” a clientilor, estimeaza hotelierii din orasul poreclit ”Sin City”.

Ghinion de nesansa

In plus, cu masuri de securitate drastice, Las Vegas, capitala jocurilor de noroc, are putea suferi la capitolul imagine si ar putea pierde o parte din cei 43 de milioane de vizitatori anuali. Nu de alta, dar aduc 60 de miliarde de dolari, tot anual. Si, ”risc zero nu exista”, spun expertii, deci cele 59 de persoane ucise de Stephen Paddok s-au aflat, nu-i asa? la locul nepotrivit, in momentul nepotrivit. ”Oamenii care se duc la Las Vegas nu vor dori sa-si desfaca gentile. Existe multe laturi ascunse in viata baietilor sau a fetelor tinere. Ei aduc uneori marijuana, alcool” sau altele, a declarat pentru Afp Patrick Brosnan, fost politist din New York, devenit consultant in securitate. Si, afirma aparatorii cazinourilor unde banul e singurul lucru ce conteaza, Stephen Paddok s-ar fi putut instala in oricare alt loc de unde ar fi putut trage linistit. In conditiile in care in statul Nevada armele se vand mai usor ca unditele si cand nici Trump, nici Congresul nu vor sa schimbe o virgula din al doilea Amendament, distractia in Las Vegas continua.

author avatar
Tudor Borcea
434 afisari

2 COMENTARII

  1. In camere intra zilnic cameriste.
    atatea arme sa nu fie pobservate?, ca nu avea unde sa le ascunda, o camerista educata -ar fii spus tot.
    dar detector de ARME NU strica, la miscariile din L.v.
    ce cauta mitraliera la un cetatean american???????????, sunt admise armele, dar nu mitraliere!!!!!!!,
    de ce nu se face un control.
    Nici la vanatoare. nu sunt admise, atunci de ce se vand?
    ar fii bun un control a armelor si sa fie oprite de la vanzare un anumit gen de arme.
    america nu are nevoie de un coreean, ei se omaoara intre ei!ingrozitor atac.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger