AcasăNewsÎn ce an va adopta România moneda euro? Anunțul ministrului Finanțelor

În ce an va adopta România moneda euro? Anunțul ministrului Finanțelor

moneda euroÎn ce an va adopta România moneda euro? Anunțul ministrului Finanțelor

Adoptarea monedei euro și aderarea la spațiul Schengen sunt două ținte majore pe care România vrea să le atingă în viitorul apropiat. Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. (…) Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.).

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică”, a explicat Câciu la Digi 24.

România nu îndeplinește niciun criteriu de convergență

Potrivit Raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeana (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme.

Printre aceste criterii de convergenţă se numără:

stabilitatea preţurilor,
soliditatea finanţelor publice,
stabilitatea cursului de schimb
convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung

Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare. În cazul României, documentul relevă faptul că ţara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, scrie Agerpres.

author avatar
Andreea Vlad
619 afisari

7 COMENTARII

  1. moneda EURO este sortită eșecului! trecerea la EURO a provocat scăderea nivelului de trai al cetățenilor din țările care au făcut asta… am discutat cu belgieni și italieni și erau aproape furioși… spuneau că dacă ar fi știut ce înseamnă trecerea la EURO, nu ar fi acceptat… spuneau că politicienii lor i-au mințit referitor la „beneficiile” trecerii la EURO… poate ar trebui să învățăm și noi ceva din asta…

  2. Eu cred ca pana atunci noul URSS (cu mult mai rău) nu va mai exista. Asa că… Să-i fie țărâna grea.

  3. Cine îi controlează pe șmecherii din UE? Ăstea bat monede după cum vor ei cumpără la greu cu bani bunuri de la fraieri și pe urmă le dau foc și apoi o iau deacapo .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger