AcasăNewsÎn actuala stare de pandemie REBU încasează ilegal taxa de salubrizare din...

În actuala stare de pandemie REBU încasează ilegal taxa de salubrizare din Sectorul 5

Primarul, Daniel Florea, este sesizat de cetățeni să intervină pentru reglementarea acestui abuz. 

Mai mulți cetățeni nemulțumiți din Rahova, Cotroceni, strada Olteniței, din sectorul 5, au reclamat faptul că societatea de salubrizare REBU, deși nu are dreptul de a presta servicii de salubrizare și colectare a deșeurilor de la asociațiile de locatari din sectorul 5, totuși aceasta continuă să presteze abuziv acest serviciu, dar mai mult să încaseze ilegal taxele de salubrizare.

Societatea REBU S.A. a mai fost și protagonista scandalurilor cu sectorul 4, când Primaria spunea: 

Am dat în judecată REBU pentru înşelăciune, nu au respectat legislaţia, nu au dat documentaţia, nu ne-au dat pubelele şi utilajele pentru că la încheierea contractului, societatea este obligată să le prezinte primăriei. (…)” se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Sectorului 4, din Bucureşti.

De asemenea, în anul 2019 locuitorii din sectorul 5 al Capitalei s-au plâns despre modul precar de executare al serviciului de salubritate, presa din acea vreme arătând gunoaiele care poluau solul și tomberoanele pline cu gunoi rămase pe străzi.

USR a sesizat Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) pentru situația din sector și acuză conducerea REBU S.A. pentru situația creată.

Așa cum s-a întâmplat în sectorul 4, când REBU S.A. și-a încheiat contractul de prestare a serviciului, așa se întâmplă și în sectorul 5 al Capitalei, sector în care REBU nu mai are dreptul să presteze legal un serviciu de salubrizare.

Taxa de salubrizare, percepută de REBU către Asociațiile de locatari din sectorul 5 al Bucureștiului este ilegală, raportat la faptul că această societate nu mai deține un contract cu Primăria sectorului 5, iar întrebările oamenilor pe aceste teme sunt justificate. Persoanele fizice sau juridice care beneficiază direct sau indirect, individual sau colectiv de serviciile de utilități publice, în condițiile legii, au la bază un contract de delegare a acestui serviciu către societatea care efectuează salubrizarea.

În acest caz, REBU S.A.  nu mai deține acest contract iar condițiile legii sunt încălcate.

Astfel, REBU S.A.  încalcă principiile și măsurile propuse prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 455/2019 pentru aprobarea Master Planului privind managementul deșeurilor de pe raza Municipiului București (“Hotărârea 455/2019”).

Art. 20, alin. 2, lit. e) din Legea 101/2006 privind serviciul public de salubrizare statuează principiul exclusivității în prestarea serviciului public de salubrizare. Conform acestui principiu, serviciul de salubrizare (și toate activitățile componente ale acestuia, descrise la art. 2, alin. 3 din legea mai sus precizată), trebuie să fie realizat exclusiv de operatorii economici ce dețin hotărâri de dare în administrare a serviciului/activităților componente ale acestuia sau hotărâri de atribuire, emise în urma derulării unei procedurii de achiziție publică, în vederea delegării gestiunii serviciului de salubrizare/activităților componente ale serviciului de salubrizare.

În considerarea acestui principiu al exclusivității, la pagina 368-369 din Hotărârea 455/2019 se menționează în mod clar (referitor la măsurile instituționale care trebuie realizate de Primăria Municipiului București în colaborare cu Primăriile de Sector și cu autoritățile de mediu), că nu poate fi permisă desfășurarea de activități componente ale serviciului de salubrizare în lipsa unui contract de delegare încheiat între operatorul serviciului și fără respectarea principiului exclusivității, în sensul că “fiecare operator poate opera exclusiv pe raza U.A.T-urilor cu care are încheiat contract de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare și/sau activităților componente ale serviciului de salubrizare.”

Legislația este foarte clară în acest sens și doar societățile care au atribuit acest serviciu, în mod legal, de către o autoritate publică, au dreptul să perceapă o taxă de salubrizare de la cetățeni.

Prin exces de putere REBU S.A. impune plata unei taxe în sarcina unor persoane care nu au obligația de plată ca urmare a inexistenței contractului de delegare de la autoritatea publică  a sectorului 5 către REBU S.A.

Publicăm o factură emisă de REBU S.A. către o Asociație de Proprietari din sectorul 5 al Capitalei, considerată ilegală datorită lipsei contractului de delegare.

Singura speranță a cetățenilor din sectorul 5 al Bucureștiului în rezolvarea plăților acestei taxe abuzive o reprezintă edilul șef al acestui sector, Daniel Florea, care în urma numeroaselor sesizări trebuie să lămurească situația oamenilor îngrijorați de aceste abuzuri și să stabilescă un cadru legal de desfășurare a serviciului de salubrizare în sectorul pe care-l coordonează.

În condițiile actuale a stării de urgență și a pandemiei răspândite la nivel global, identificarea sursei de proveniență a deșeurilor, care de multe ori pot fi amestecate cu cele de la centrele de carantină, răspândind în acest fel necontrolat virușii, cu atât mai mult se impune intervenția autorităților și a administrațiilor publice locale în respectarea legislației pe acest segment sensibil de salubritate cu efect asupra protecției sănătății comunității și a vieții oamenilor.

 

author avatar
A.P. Redactor
1.693 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger