AcasăNewsIn 1919, le-a placut cand tricolorul a fluturat la Budapesta?

In 1919, le-a placut cand tricolorul a fluturat la Budapesta?

Trupele romanesti trec podul Libertatii din Budapesta in 1919

Budapesta isi va schimba steagul, motivand ca seamana prea mult cu cel al Romaniei, a declarat primarul Istvan Tarlos. Decretul de schimbare a fost elaborat si va fi supus votului marti.

Trupele romanesti trec podul Libertatii din Budapesta in 1919

Noul steag va fi alb si va avea pe margini triunghiuri rosii, albe si verzi, iar in mijloc stema Budapestei. Operatiunea de schimbare a steagului va costa 37.000 de euro, informeaza politics.hu.

Este ciudat ca actualul steag al Capitalei Ungariei, in culorile rosu, galben si albastru displace autoritatilor maghiare de azi. Desi, pentru ca se revendica de dreapta, ar trebui sa le inspire sentimente mai bune.

Steagul actual al Budapestei ii supara pentru ca seamana cu al Romaniei

Macar de cand, la 4 august 1919, dupa o campanie blitz de doua saptamani, trupele romanesti au inaltat steagul tricolor pe cladirea Parlamentului din Budapesta, l-au inlaturat de la putere pe bolsevicul Bela Kun care instaurase Republica Sovietica Ungara, au adus mancare si medicamente pentru populatia saracita si bolnava si au redat Ungaria fortelor democratice. Ce e drept, pentru putin timp, pana la venirea lui Horthy la putere.

author avatar
Adrian Patrusca
1.677 afisari

4 COMENTARII

  1. Sentimentele de ura fata de natiunea romana nutrite de unguri sunt cultivate cu grije de catre familiile lor fiind o zestre greu de inteles. Daca vor continua tot in acest sens, macar ca acum au in Basescu un apropiat, sa nu se teama, ca Base nu e presedintele Romaniei pe viata si inca mai exista romani care si-ar pune pielea la bataie … Oricum, numai daca apelam la pensionarii militari, MAI PUNEM INCA ODATA OPINCA PE PARLAMENTUL MAGHIAR. Si daca mai zgandara cenusa vechiului Imperiu,nici UE si nici Biserica Catolica nu-i va scapa de scarmanatura pe care si-o doresc . Pana in prezeent tulbura apele. Daca vor continua vor bea apa pe care au tulburat-o!

  2. In judetul arad exista un sat care se numaste Turnu , acolo traiesc romani, maghiari si sarbi care se respecta si se ajuta unii pe altii fara sa tina cont de etnie …au si o sarbatoare a lor in luna august care se numeste Intalnirea Nationalitatilor ,o sarbatoare la care participa toti impreuna ca o familie mare , . Acolo as chema toti „nationalistii” din ambele tabere sa vada si sa invete ce inseamna respect fata de o alta etnie .Cred ca e un loc unic in romania si ar putea fi luat ca exemplu pentru toata tara si nu numai….

  3. @florentina : probabil că-i unic, căci în București, ungurii nu-și salută vecinii români. În fiecare bloc locuiesc 1-3 familii de unguri, dar refuză să-și salute vecinii lângă care trăiesc de zeci de ani. Celelalte etnii se integrează perfect, nu se face diferența între ele, doar ungurii și evreii fac opinie separată..știu ei că vin cam de pe aceleași meleaguri (Mongolia-Punjab)…despre țigani, știi și tu. Da, evreii (Abraham) vin din Punjab și nu din Irak (Ur) așa cum scrie în Vechiul Testament special măsluit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger