AcasăNewsImpozitul specific, moartea afacerilor mici

Impozitul specific, moartea afacerilor mici

Vesti proaste pentru patronii micilor restaurante, terase sau baruri: noua  varianta a Legii impozitului specific, care va fi introdusa  de la inceputul anului viitor, ii va obliga sa plateasca Fiscului circa 12.000 de lei pe an, adica 393 lei pe metru patrat. Proportional, o suma cu 450% mai mare pentru  suprafete de pana la 30 metri patrati, fata de cele de 800 mp.

Desi legea privind impozitul specific a fost trimisă la reexaminare de către presedinte pe motiv că ar dezavantaja afacerile mici, Parlamentul a votat tot ce a vrut el!

Mai ciudat este calculul pentru restaurantele cu suprafete mai mari. Astfel, un local de 800 metri patrati ar plati doar 87 de lei pe mp/an, totalul  ridicandu-se la 70.245 de lei pe an. Desi suma care le revine acestora este dubla fata de cea calculata in varianta initiala a Legii, impozitul  specific pe mp pentru o locatie de 30 mp este cu 450% mai mare  fata de  cele de peste 800 mp. Legea privind impozitul specific pentru baruri, restaurante, hoteluri si pensiuni, a fost revotata in Parlament, dar fara modificari majore la capitolele care se refereau la modul in care afaceristii mici sunt dezavantajati, fata de marii investitori si operatori. „Impozitul specific a ramas mult  prea mare pentru restaurantele foarte mici. Pentru restaurantele foarte mari, impozitul a fost aproape dublat (70.245 lei/an, peste 800 mp, in Bucuresti), dar ramane inca prea mic fata de ce ar trebui sa plateasca un astfel de restaurant. Proportional, impozitul pe specific/mp pentru un restaurant mic (30 mp) ramane cu 450% mai mare fata de restaurantele mari (801mp). La baruri situatia este comparabila. Marii castigatori ai acestei legi sunt evident patronii de mari restaurante, dar si, mai ales patronii marilor complexuri hoteliere (…) 11.214 lei este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri patrati). Adica un restaurant de 20 de metri patrati (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe metrul patrat cu 1.460% mai mare decat unul de 1.000 de metri patrati“,  a comentat Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul de Finante.

author avatar
Bogdan Borcea
563 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger