AcasăNewsImpozite imobiliare scazute, deducerile pentru economisire - eliminate

Impozite imobiliare scazute, deducerile pentru economisire – eliminate

Masura. Impozitele vor fi cu minimum 10% mai mici pentru locuintele din blocurile mai vechi de 30 de ani

Cele mai recente modificari ale Codului Fiscal prevad reducerea impozitelor pentru imobilele cu vechime de la 30 la peste 50 de ani,  dar si eliminarea deducerii sumelor economisite pentru cumpararea de locuinte.

Masura. Impozitele vor fi cu minimum 10% mai mici pentru locuintele din blocurile mai vechi de 30 de ani

Prevederile din Codul Fiscal referitoare la calculul impozitului pe cladiri au fost modificate recent printr-un act normativ, care modifica modul de calcul al impozitului platit de persoanele fizice. Conform legislatiei in vigoare, impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se stabileste in functie de tipul cladirii, zona in care este amplasata, dar si anul in care ea a fost finalizata. Potrivit AvocatNet, anul terminarii reduce valoarea impozabila a unui imobil:

–  cu 20%, pentru cladirea cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta;

–  cu 10%, pentru cladirea cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.

Noi reglementari

Daca o cladire a suferit lucrari de reconstruire sau consolidare, anul finalizarii se actualizeaza si se considera ca fiind cel in care au fost terminate aceste ultime lucrari. Conform noilor prevederi intrate in vigoare in aceasta saptamana,  in cazul cladirii la care au fost executate lucrari de renovare majora, anul terminarii se actualizeaza din punct de vedere fiscal, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.

Renovarea majora

Noile prevederi stipuleaza ca renovarea majora reprezinta actiunea complexa care cuprinde obligatoriu lucrari de interventie la structura de rezistenta a cladirii, pentru asigurarea cerintei fundamentale de rezistenta mecanica si stabilitate. Lucrarile de renovare majora se fac prin actiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum si, dupa caz, prin alte lucrari de interventie pentru mentinerea, pe intreaga durata de exploatare a cladirii, a celorlalte cerinte fundamentale aplicabile constructiilor. Conform noilor reglementari, renovarea majora prevede, in principal, cresterea performantei energetice si a calitatii arhitectural-ambientale si functionale a cladirii. De asemenea, anul terminarii unei cladiri se actualizeaza in conditiile in care, la terminarea lucrarilor de renovare majora, valoarea cladirii creste cu cel putin 25% fata de valoarea acesteia la data inceperii executarii lucrarilor.

Prevederi anulate

O recenta modificare, operata prin OG nr. 16/2013, abroga art. 581 din  Codul Fiscal, cu incepere din  5 august 2013. Acest articol dadea posibilitatea salariatilor sa isi deduca din veniturile impozabile din salarii, in limita a 300 de lei pe an, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, adica sume depuse in conturi deschise la bancile pentru locuinte. Totusi, cei care au astfel de conturi mai au o sansa. Astfel, din veniturile impozabile din salarii aferente anului 2013 pot fi deduse cheltuielile efectuate de la 1 ianuarie si pana in 5 august, in limita unei sume maxime de 300 lei. Pentru aceasta, contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc formularul 230, direct sau prin posta.

author avatar
Arpad Dobre
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger