AcasăNewsImpozit pe venit zero si CAS redus pentru microintreprinderi

Impozit pe venit zero si CAS redus pentru microintreprinderi

Facilitate. Microintreprinderile vor plati doar 50% din CAS-ul pentru angajatii cu varste sub 25 de ani

Microintreprinderile pot beneficia de reducerea CAS pentru angajati si scutiri de la plata impozitului pe venit si pe profit.

Potrivit unui proiect de act normativ lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM) nou-infiintate ar putea beneficia de o serie de facilitati fiscale. Ele ar putea fi scutite de impozitul pe venit si ar putea plati cu 50% mai putin la contributiile de asigurari sociale. De asemenea, potrivit proiectului, IMM ar urma sa nu mai achite impozit pe profit, cu conditia sa reinvesteasca acel profit in urmatorul an fiscal.

Conditii de baza

Facilitate. Microintreprinderile vor plati doar 50% din CAS-ul pentru angajatii cu varste sub 25 de ani

Legislatia in vigoare prevede ca microintreprinderile sunt acele societati comerciale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

–         au realizat venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

–         au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro pe an;

–         capitalul social sa fie detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;

–         nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti;

Profit reinvestit obligatoriu

Conform actului normativ, pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de plata impozitului pe venitul realizat in anul fiscal de referinta. Potrivit AvocatNet, dupa obtinerea acestei facilitati, microinreprinderile au obligatia sa-si mentina activitatea si sa realizeze venituri din exploatare pe o perioada de minimum doi ani,

Contributii sociale reduse

Actul normativ aflat in dezbatere prevede ca angajatorii microintreprinderilor vor plati cu 50% mai putin pentru CAS, pentru maximum patru angajati cu varsta sub 25 de ani sau peste 55 de ani. Reducerea se aplica si pentru acelasi numar de lucratori necalificati cu varsta intre 25 si 55 de ani. In cazul in care microintreprinderile si IMM angajeaza persoane aflate in somaj, acestea sunt scutite de la plata din contributiile de asigurare sociala pentru primii doi ani de activitate, in cadrul aceleiasi intreprinderi.

Scutire de impozit

Microintreprinderile ar urma sa fie scutite de la plata impozitului pe profit, dar sunt obligate sa reinvesteasca integral profitul in urmatorul an fiscal, in acelasi sector de activitate. Reinvestirea profitului trebuie sa fie evidentiata in declaratiile financiare ale intreprinderii, aferente exercitiului financiar din anul fiscal urmator. In plus, IMM-urile scapa de controalele dese ale fiscului, deoarece, potrivit actului normativ, controlul financiar-fiscal de fond la IMM se va efectua o singura data intr-o perioada de trei ani.

author avatar
Arpad Dobre
481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger