AcasăNewsImperiul milionarilor din Mafia Vamilor a fost distrus cu 90.000 euro

Imperiul milionarilor din Mafia Vamilor a fost distrus cu 90.000 euro

Investigatorii sub acoperire şi-au încheiat cu brio misunea

Pe 3 februarie, in urma unei stranse colaborari cu DNA, SRI, IGPR si Jandarmeria Romana, razboiul de 400 de zile al ofiterilor sub acoperire ai Serviciului Special al DGA intra in faza finala: descinderile. Au trecut de atunci opt luni, si, cel putin deocamdata, toti cei 313 vamesi si politisti de frontiera pusi initial sub invinuire sunt in libertate. Insa, ce-i drept, majoritatea dintre acestia au fost trimisi in judecata.

Investigatorii sub acoperire şi-au încheiat cu brio misunea

Si, dupa ce s-au strans probe cu basculantele, greu de crezut ca pana si intr-o tara a tuturor posibilitatilor ca a noastra, Operatiunea „Vami Curate” ar putea fi transformata de instante intr-un mare fas. Oricum, rezultatele nu au intarziat sa apara imediat. Cel putin cele de imagine, dar si cele financiare. Astfel, in urma destramarii imperiului milionarilor din Mafia Vamilor, sumele ajunse in bugetul statului au explodat pur si simplu. Vorbim de zeci de milioane de euro, in timp ce intreaga operatiune a costat doar cu putin peste 90 000 de euro.

Organigrama ciorapilor

„Munca era epuizanta, stresul tot mai mare odata cu apropierea descinderilor finale, dar erau si momente  cand, la reunirea cu echipele de sprijin, ne descatusam si pufneam in ras. Era uluitor cum se ciordeau unii pe altii, mai rau ca in curtea scolii. Dupa ce se colectau banii, inainte sa se faca imparteala, toti mai uitau ceva bani prin buzunarele proprii. Culmea, furau chiar si dupa ce se facea imparteala totala. Fiecare avea locurile gata stabilite unde varau banii cand ieseau din camera secretelor. Pentru fiecare om era cate un ciorap sau buzunar rezervat.  Numai ca se trimiteau unii pe altii sa mai verifice daca nu-i vede nimeni, si atunci ceilalti le luau din bani. O tineau tot asa, greu de spus care iesea in final in castig.”

Misiune indeplinita

Cei corupti erau atat de calici incat veneau la munca si atunci cand erau gripati cobza, ca sa nu piarda tura. Era pe bani grei! In cele din urma, pe 3 februarie, asaltul a pornit la Siret. Pe 8 si 9 februarie au urmat punctele de trecere a frontierei Naidas, Moravita, Foeni si Deta. Pe 21, aceeasi luna, Albita. S-au confiscat, peste tot, sume de ordinul sutelor de mii. Peste nici o luna, autoritatile fiscale ale statului constatau ca numarul incasarilor in vamile tarii crescusera cu 650 % !!! Asta in timp ce, toata operatiunea nu a costat nici macar 100 000 de euro. Cam cat se facea intr-o vama in 2-3 zile! „Acoperitii” s-au intors cu bine alaturi la familiile lor. Inca o misiune fusese indeplinita.  Si, nu in ultimul rand, cu sprijinul constant al sefului Politiei de Frontiera, chestorul Ioan Buda.

Primul Mertan 700 S din Romania. „Esti smecher, coane!”

La Siret au fost vehiculati cei mai multi bani din spaga. De-a lungul misiunii, investigatorii DGA au predat procurorilor si implicit au varsat la bugetul statului sume de-a dreptul incredibile. Tot aici a avut loc si o alta misiune a anchetelor sub acoperire de la noi : infiltrarea unui investigator pe o functie de conducere. Iar modul spectaculos in care si-a facut aparitia noul sef i-a lasat pe toti cu gura cascata si a spulberat din start orice suspiciune : „ A venit la serviciu, in prima lui zi de munca, la volanul unei superbe limuzine S 700. Politistii si pana si vamesii s-au strans in jurul bijuteriei pe patru roti si au inceput sa comenteze aprins daca mai este sau nu vreo scula d’asta prin Romania. In doar cateva ore, au ajuns la concluzia ca noul sef e prea bazat ca sa se fereasca de el si, prin intermediul fostului lor lider, l-au contactat direct pentru a-l intreba cum sa procedeze cu banii. A fost un succes imens, totul se simplifica de acum” , povesteste, cu sentimentul datoriei implinite, coordonatorul misiunii.

author avatar
Catalin Tache
1.455 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu va fi condamnat nimeni. S-au linistit deocamdata, dar isi revin repede ca sunt invatati cu asta. Nu cred ca de va face curatenie niciodata.

  2. CRED CA CEVA NU E IN REGULA SAU TOTI IMPLICATII ERAU FRAIERI?
    PĂI CUM SA NU INTREBI UN NOU SEF DE VAMA IN CE VAMA A LUCRAT ANTERIOR? SI DACA A VENIT DIN AFARA SISTEMULUI TREABA CU MERCEDESUL NU ȚINE ADICA NU E LUAT PE SPAGA DIN VAMA.
    LA FEL SI CU OFITERII SUB ACOPERIRE, CUM NAIBA DE NIMENI NU S-A INTREBAT IN CE PUNCT VAMAL AU MAI LUCRAT CA DOAR NU ERA NUMAI UNUL CI MAI MULTI APARUTI IN VAMA CU UN SIMPLU TELEFON LA ALTI COLEGI IL PUTEAU VERIFICA SI AFLA CA CEVA NU E IN REGULĂ…. AICI ORI E PROSTIE ORI ALTCEVA…

  3. frumos reportajul,merge la cei care nu stiu care i treaba si se uita la filme cu ofiteri sub acoperire ,la preturi nu cred ca aveti dreptate ….doar transportul lotului siret la capitala a costat vreo 300.000 lei .adica aprox,75.000 de euro….asa ca…

  4. Multe din expunerile ofiterului DGA sunt ”barbi” pe fata.Daca ar fi intr-adevar participat la actiune, ar fi stiut, cu siguranta,k, dintre p.f.sunt o mare parte care nu fac in punct si chiar nu au nici o legatura cu punctul,in afara faptului k ptr.indeplinirea atrib. de serv.trebe sa”treaca” pe acolo.Deci, prin urmare,afirmatii de genul k ”toti iau spaga”, sunt total deplasate,si, prin urmare, respectiva persoana are 2 variante:ori este prea imbecila, ori este cretina!

  5. Fara asemenea oameni am avea o lume plina de smenari in uniforma. Indiferent cate abuzuri ar fi facut DGA-ul in misiunea sa de a demasca coruptia din vami de un miliard de ori mai mult ne-au facut rau spagarii pe care ii plateam degeaba. Daca s-ar fi introdus bombe, arme, susbtante toxice in tara (poate chiar s-a si introdus) acesste jeguri contra spaga ne-ar fi expus la orice forma de pericol. Cred ca cinfractiunea lor ar trebui sa fie una de siguranta nationala. Acum fac pe victimele plangand dupa capra vecinului. Nu i-a obligat nimeni sa ia mita asa ca trebuiesc pedepsiti exemplar. Romania nu mai are nevoie de spagari imbracati in haine de vamesi. DNA Va multumim pentru efortul extraordinar de a demonstra ca in aceasta tara se mai poate face ceva. Pentru mine acesti investigatori sunt adevarati eroi si merita tot respectul din lume

  6. Pentru cineva care nu a lucrat in sistem acţiunile din vami pare a fi rupta din filme,dar nu e chiar asa.Cel putin la Albita a fost un mare fas. Agentul sub acoperire pare a fi cel putin idiot,slab pregătit si lipsit de inteligenta(cea ce i-ar trebui unui astfel de personaj)Daca nu ar fi fost monitoarele cu camerele incorporate bietul prostanac ar fi avut exact 0(zero) realizări. Nu exista mituitori(!),nu exista banii din mita(ca la Siret sau Moravita),nu exista obiectul mitei(adică traficul de ţigări sau poate alte produse interzise).Cinci lei,gemul sau o sticla de vodca nu înseamnă nimic,si procurori ,si judecători si alţi „justitiari” au parte de aceste atentii sau de cumpărături (interzise de altfel)de la duty-free-uri.Asa ca cel putin in acest caz(Albita)totul nu e decât o cacialma si ati face bine sa nu mai faceţi eroi tot felul de prostanaci(a se vedea felul si stilul rapoartelor asa numitului „agent sub acoperire”).Si nici nu cred in inventiile cu creşterea incasarilor de miliarde findca Politia nu s-a ocupat niciodată de aceste treburi iar cei catva vamesi reţinuţi au fost victime colaterale , nu ei au fost cei vizati ci cei care au aruncat cu sapcile in preşedinte .Dacă se vroia chiar sa se facă curatenie(dar niciodată nu e prea târziu )se mergea direct la vamesi,ei sunt cei care dau drumul la TIR-urile cu ţigări (sau le confirma fără a ieşi din tara,vezi ruta Grecia-Ucraina),la microbuzele si autocarele tixite .Aici ar fi interesant de investigat dar nu cu oameni de’alde Fotin(agentul sub acoperire)ci cu oameni inteligenti si profesionişti.Va urez succes!

  7. treaba asta e veche rau . asta se face de mult „cu sprijinul constant al …….(neste baieti)” . roata si focul sunt descoperite deja . oricum a inceput din nou la acelasi nivel si asta tot cu „cu sprijinul constant al …….(neste baieti)” . s-au schimbat niste figuri si atat . asta e romania .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger