AcasăNewsÎmpărțeala lui Teodorovici

Împărțeala lui Teodorovici

Maramureș și Caraș-Severin, județele cu cele mai multe localități care au primit bani

În topul județelor care au primit cei mai mulți bani la ultima rectificare bugetară se află, detașat, pe primele trei locuri, primăriile PSD. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, din Guvernul încă interimar, a alocat cele mai mari sume orașelor Galați, Craiova și Bacău.

Maramureș și Caraș Severin județele cu cele mai multe localități care au primit bani

Cel mai avantajat oraș după împărțeala lui Teodorovici a fost, de departe, Galațiul. Din totalul de 1,4 miliarde de lei, orașul a primit 46 milioane de lei. Pe locurile următoare s-au situat Craiova, cu 32 milioane de lei, și Bacău, cu 29 milioane de lei. La mică distanță de locul trei a fost Timișoara, cu Primărie PNL, care a primit de la Teodorovici 28 milioane de lei, cu mențiunea că aici a fost deputat Sorin Grindeanu, fost prim-ministru și actual președinte ANCOM.  Orașul Târgoviște, cu Primărie PSD, a primit 25,7 milioane de lei, iar Baia Mare, orașul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a primit 23 milioane de lei. ”Prin această distribuire de sume se are în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare în ordinea prevăzută de articolul 20, alineatul 3 din ordonanța de Guvern nr. 12, cum ar fi cheltuielile de personal, inclusiv drepturile asistenților personali și persoanelor cu handicap grav, indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap, așa cum sunt ele prevăzute la articolul 42, alineat 4, din Legea 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Totodată, banii vor fi folosiţi pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii pentru întreţinerea unităţilor de învăţâmânt şi pentru cele aferente sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul judeţelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019 şi a căror plată nu poate fi amânată”, a declarat Eugen Teodorovici.

”Nu s-a ținut cont de culoarea politică”

Ministrul Finanțelor a precizat că, în cadrul ședinței de Guvern, s-a propus și o redistribuire a sumei de 23 milioane de lei pentru a se asigura că toate comunele vor avea bani pentru cel puțin trei luni de funcționare. ”Practic este o măsură de echilibrare pentru comune, fără a se lua în calcul, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, de culoarea politică a unor primari”, a afirmat Teodorovici. Printre județele ale căror localități au primit cei mai puțini bani se numără Covasna, în care cea mai mare sumă, de 973.000 lei, a primit-o orașul Baraolt, și Bihor, unde cea mai mare sumă, de 1,1 milioane lei, a fost alocată orașului Marghita. Bani foarte puțini au primit și localitățile din județele Ialomița și Olt, precum și Teleorman și Vaslui. ”S-a avut în vedere la forma finală a acestei Hotărâri de Guvern şi execuţia bugetară la 30 septembrie, la nivel de comunităţi locale. Şi, respectiv, soldul secţiunii de funcţionare şi cheltuielile medii de funcţionare efectuate pe primele nouă luni din acest an. Practic, sumele aflate în conturile UAT-urilor, cu ceea ce astăzi se alocă, asigură clar o funcţionare până la finalul acestui an şi, în unele cazuri, chiar şi dincolo de acest moment”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
451 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger