AcasăNewsImparatul Chinei

Imparatul Chinei

Presedintele Xi Jinping poate ramane pe viata in fruntea superputerii economice China de care Occidentul a devenit dependent

La 64 de ani, presedintele Xi Jinping ar putea ramane in fruntea tarii dincolo de 2023 dupa ce Adunarea Nationala Populara din China (forul legislativ) a abolit ieri limitarea numarului de mandate prezidentiale.

Presedintele Xi Jinping poate ramane pe viata in fruntea superputerii economice China de care Occidentul a devenit dependent

Cu 2958 de voturi pentru (doua impotriva si trei abtineri), deputatii Adunarii Nationale au votat, fara surpriza, un amendament care prevede modificarea Constitutiei care impunea o limita de doua mandate prezidentiale de cate cinci ani. Amendamentul constitutional (primul de acest fel adoptat de China in ultimii 14 ani) a statutat si includerea ”gandirii lui Xi Jinping” in Constitutie (o onoare pana acum rezervata doar lui Mao) dar si ”rolul conducator” al Partidului Comunist Chinez, o dispozitie care lasa sa se intrevada o recrudescenta a represiunii contra opozantilor regimului care ar putea fi acuzati de atingere a Constitutiei doar pentru simplu fapt ca au contestat sau minimalizat PCC. De la venirea sa in fruntea PCC (2012) si apoi in fruntea tarii (2013) Xi Jinping a intarit autoritatea regimului, pronand ”marea renastere a natiunii chineze” incarnand, in fata Occidentului, revansa unei superputeri moderne si respectate. Dar fara concesii pentru libertatile individuale ale chinezilor.

Multi dusmani

Ambitia lui Xi de a sta la butoane si dupa 2023 este, poate, cel mai neasteptat eveniment in aproape trei decenii in sanul unui regim politic care, de regula, evita surprizele. Limita de doua mandate a fost impusa de Constitutie in 1982 de fostul lider Deng Xiaoping pentru a se evita o reintoarcere la  regimul dictatorial al lui Mao Zedong. ”42 de ani mai tarziu, in era Internetului si a mondializarii, un nou Mare Carmaci, un nou tiran ca Mao se ridica deasupra Chinei”, a denuntat disidentul hu Jia, trimis (ca si alti indezirabili ai regimului ) in ”vacanta fortata” cu ocazia sesiunii plenare a ANP. Uriasa campanie ”anticoruptie” declansata la nivel national de Xi este vazuta de multi observatori ca un mijloc pentru liderul chinez sa-i inlature pe opozantii sai interni. Dar campania a decimat multe si importante cadre ale partidului, ceea ce ar putea explica de ce liderul de la Beijing incearca sa se mentina la putere cat mai mult timp posibil. Observatorii apreciaza ca noul ”imparat al Chinei” nu se simte in siguranta pentru ca si-a facut multi dusmani in cursul ultimilor cinci ani.

Putin spune ca va pleca in 2024

Aflat in fruntea Rusiei din 2000, Vladimir Putin a jurat ca nu va ramane ”pe viata” la Kremlin. Presedintele rus, care va fi reales aproape sigur pentru al patrulea mandat, la prezidentialele din 18 martie, a dat asigurari ca nu va modifica Constitutia pentru a se insuruba la putere. Intrebat daca are de gand sa urmeze exemplul lui Xi Jinping, Putin a declarat, intr-un interviu acordat postului NBC: ”Nu am schimbat niciodata Constitutia, nu voi face acest lucru pentru a-mi fi convenabila si nu am astfel de intentii astazi”. Putin a marturisit ca incepand din anii 2000 s-a gandit la un potential succesor, dar a adaugat ca ”cel care va decide este poporul rus”.

Ce influenta in alegerile SUA? Nu-mi pasa!

Pe de alta parte, Putin a declarat ca ”nu-i pasa deloc” daca cetateni rusi s-au amestecat in alegerile prezidentiale americane din 2016. ”De ce ati decis ca autoritatile ruse, inclusiv eu, au oferit permisiune cuiva sa faca asta? Si ce daca ar fi vorba de rusi? Sunt 146 de milioane de rusi. Si? Nu-mi pasa, mi-e egal, acesti cetateni nu reprezinta interesele statului rus. SI poate nici macar nu sunt rusi, poate sunt tatari, evrei, gagauzi, ucraineni, poate au dubla cetatenie sau drept de sedere, poate ca americanii i-au platit pe acesti oameni. Cum putem sti? Eu nu stiu”. Luna trecuta, procurorul american special Robert Mueller a inculpat 13 cetateni rusi, din care un apropiat al lui Putin, si trei companii rusesti in dosarul Russiangate in care se incearca sa se determine daca presedintele Trump a beneficiat de ajutorul Moscovei in campania electorala americana.”Ar putea cineva sa creada ca Rusia, de la mii de mile departare… a influentat rezultatul alegerilor americane? Nu suna ridicol? Nu este obiectivul nostru sa interferam. Si nu vad ce am obtine. Care ar fi miza? Dati-mi o dovada, un document”. Principalele servicii americane de informatii au denuntat deja ingerinta rusa in campania electoala din SUA dar Donald Trump a respins constant orice legatura cu Moscova. Luna trecuta, serviciile americane au indicat ca tentativele Rusiei de ingerinta in politica americana continua si ele reprezinta o amenintare pentru alegerile parlamentare din noiembrie.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger