AcasăNewsImparatul are anemie cerebrala

Imparatul are anemie cerebrala

Japan's Emperor Akihito (L) and Empress Michiko wait for the arrival of Vietnam's President Tran Dai Quang and his wife Nguyen Thi Hien for the state banquet at the Imperial Palace in Tokyo on May 30 2018. / AFP PHOTO / POOL / Shuji Kajiyama

Imparatul Akihitoa fost nevoit sa-si anuleze activitatile prevazute in program si trebuie sa se odihneasca, a comunicat agentia Casei Imperiale nipone. Cel de-al 125-lea imparat al Japoniei (84 de ani) va fi autorizat sa abdice anul viitor, in virtutea unei legi speciale.

” Majestatea sa, imparatul Akihito, s-a simtit foarte rau in jurul orei 04:00 dimineata (duminica, 21:00 GMT), suferind de greturi, ameteli si transpiratie excesiva, din cauza unei anemii cerebrale” . ”Activitatile din cursul zilei au fost anulate, deoarece imparatul are nevoie de odihna. Nu a  fost stabilit inca nimic pentru zilele urmatoare ”, a declarat si purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga. Anemia cerebrala este provocata de alimentarea insuficienta cu sange a creierului. Aflat din ianuarie 1989 pe tronul imperial, Akihito anuntase, in 2016 ca se teme ca varsta il va impiedica sa-si indeplineasca indatoririle ce ii revin ca ”simbol la poporului si unitatii natiunii”, declaratie care a fost interpretata ca o dorinta de a lasa tronul fiului sau cel mare, printul Naruhito (58 de ani), ceea ce legislatia Casei Imperiale nu prevede. De unde si elaborarea unei legi exceptionale doar pentru Akihito (nu si pentru succesori) care sa-i permita sa abdice, fapt unic in istoria Japoniei din ultimele doua secole, unde imparatii detin tronul pe viata. Nascut in 23 decembrie 1933, Akihito este primul imparat al Japoniei care a fost intronizat sub Constitutia din 1947 dictata de Statele Unite dupa infrangerea Japoniei in cel de-al doilea Razboi Mondial. Pe de alta parte, abdicarea lui relanseaza dezbaterea privind principiul de succesiune strict masculin la tronul Japoniei.

author avatar
Tudor Borcea
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger