AcasăNewsImodium, metadona saracului

Imodium, metadona saracului

Supradoza opre[te inima fără niciun semnal de alarmă în prealabil

Dupa mai multe decese in randul toxicomanilor americani, care au ingerat acest medicament in doze mari, autoritatile de peste ocean au tras un semnal de alarma.

Imodium este un medicament ”inofensiv”, utilizat impotriva diareei si care face parte din lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pana aici, nici o problema. Dar de ce este cautat de toxicomani? Evident, nu din motive digestive ci pentru unei substante-cheie continuta de Imodium: loperamida. Pentru ca loperamida, al carei scop initial este stimularea absorbtiei de apa si electrolitilor la nivelul intestinului este si un opiaceu, un opiaceu psihotrop de sinteza precum codeina, morfina, oxycodonul, heroina sau fentanylul, analgezic care l-a costat viata, anul trecut, pe Prince.

500 de pastile pe zi

Evident, consumat conform prescriptiilor farmaceutice (doza maxima pe zi este de 16 miligrame-8 pastile pentru diaree cronica sau acuta) Imodium nu reprezinta nici un pericol.

Supradoza<br >oprete inima<br >fără niciun<br >semnal de<br >alarmă în<br >prealabil
Dar toxicomanii ingereaza frecvent pana la 400, chiar 500, de comprimate pe zi. Altii merg pana acolo incat le amesteca cu un blender impreuna cu fructe, o metoda si mai peruculoasa pentru ca permite drogului sa fie asimilat mai repede de organism. Supradoza de loperamida poate antrena stop respirator dar si mari probleme cardiace. In aceste cazuri, pacientii prezentau electrocardiograme ”extrem de anormale”, explica dr David Juurlink, cercetator specializat in securitatea drogurilor de la spitalul Sunnybrook din Toronto.

Moarte subita, cad din picioare

”O comparam cu metadona saracilor”, afirma medicul. ”In doze mari, provoaca aceleasi efecte ca metadona sau oxycodonul. Problema e ca doza necesara pentru toxicomani este extrem de periculoasa, a se citi mortala. Opreste inima, fara nici un semnal de alarma care sa alarmeze consumatorii. Iau imodium saptamani la randul sau chiar luni, fara sa prezinte vreun simptom. Apoi, brusc, cad la pamant”. Dovada sta acumularea numarului de cedese din cauza supradozei de loperamida in SUA. Si in Canada au fost inregistrate overdoze cu antidiareice dar fara ca guvernul sa confirme cate decese pot fi imputate acestor medicamente. O situatie problematica pentru este imposibil de reglementat uzul unui medicament care este liber la vanzare. Mesajul medicilor este clar: nu depasiti doza recomandata de Imodium si mai ales nu-l considerati un drog ”recreativ” accesibil, ieftin si inofensiv.

author avatar
Tudor Borcea
2.566 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger